Slovenija
3382 ogledov

Poklukar: Hitrost naraščanja delte v Sloveniji nas skrbi

Janez Poklukar Vlada RS
V zadnjem tednu se je število delta variante v Sloveniji podvojilo.

"V zadnjem tednu se je število delta variante v Sloveniji več kot podvojilo, to je zaskrbljujoče, še posebej, če pogledamo druge države, kjer je prišlo do nenadnega porasta števila okužb," je za oddajo 24UR ZVEČER na POP TV povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Nizke številke dnevno pozitivnih nam zato dajejo lažno upanje - ne sme nas zavesti, moramo vztrajati na začrtani poti in nadaljevati s strategijo cepljenja."

Nismo dosegli 60-odstotne precepljenosti

Kljub optimističnim napovedim, da bomo do poletja dosegli 60-odstotno precepljenost, se to ni zgodilo. "Upam, da jo bomo dosegli do zime," je povedal Roman Jerala s Kemijskega inštituta. "Prepričan sem, da, ko se bo pokazalo, da prihaja četrti val, bo odziv precej večji, a to je pozno. Treba je izkoristiti te tri mesece, da se zaščitimo, saj traja mesec dni po cepljenju, da začne zaščita polno delovati."

Dodal je, da so ljudi zavedle lažne informacije, ki krožijo po socialnih omrežjih in so drugačne od tistih, ki jih imajo strokovnjaki. "Delta ima hudo lastnost, da je zelo nalezljiva," je opozoril Jerala. "Bali smo se, da se je sposobna izogibati imunskemu sistemu, kar deloma drži, a se je izkazalo, da vsa cepiva, ki jih imamo v Sloveniji, ščitijo tudi pred to različico, še posebej pred hudim potekom. Tudi cepivo AstraZenece, ki je v Sloveniji slabo vzeto, zaščiti kar 90-odstotno." 

Kupovanje časa pred cepljenjem

Evropski center za zaščito pred boleznimi opozarja, naj ne ukrepi ne sproščajo prehitro, da si kupimo čas pred cepljenjem. "V Sloveniji je ta trenutek cepiva več kot dovolj, zato smo omogočili izbiro cepiva," je dejal Poklukar in poudaril, da še vedno velja, da je imeti cepivo privilegij. "Dejstvo je, da je vprašanje, ali bomo imeli jeseni odprte šole, gostinsko dejavnost in turizem ter s tem delovna mesta in plače, povezano s cepljenjem. Imamo učinkovit ukrep cepljenja, ki nam to skrb lahko zmanjša oz. odpravi. Včeraj sem na terenu slišal lep slogan: Odprimo življenja, cepimo se."

Covid-19, test, testiranje, koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Jerala je poudaril, da ni nobene dileme glede cepljenja, saj še vedno nimamo zdravila za covid. "Cepljenje ne bo zaščitilo samo nas, ampak naš način življenja," je poudaril Jerala. "Ali bodo šole odprte, je odvisno od cepljenja. Tu se bodo pokazale razlike med državami, med tistimi, ki bodo uspešne in bodo šle naprej, ter med tistimi, ki bodo imele nizko precepljenost."

Dodal je še, da trenutno strokovno velja, da cepivo ščiti 8 do 9 mesecev, a nekatere raziskave že kažejo na dolgotrajno zaščito, ki bi morda lahko delovala celo več let. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • pro 16:15 03.julij 2021.

    Prosim pokažite razliko med sranjem in delta sranjem, kaj test loči med obema ali se kje to izpiše, za vsa ta sranja ki jih trosite se sprašujete zakaj se ljudje nočejo cepit.

  • Tana 11:40 03.julij 2021.

    Poklukar, raje povejte, koliko okuženih z delto je polno cepljenih in ne spet samo zavajat!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:34 03.julij 2021.

    Mene ne skrbi hitrost naraščanja seva delte ampak hitrost laganja prodanih satanističnih vladnih slug