Če sodite v ti dve starostni skupini, ste tokrat bolj na udaru

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Število okužb se je povečalo predvsem v starostni skupini 15 do 24 ter v delovni populaciji 33 do 54 let.
Oglej si celoten članek

"Epidemija raste v Evropi, opazen je tudi porast v Aziji," je ob predstavitvi podatkov o epidemiji v 13. tednu povedala Marta namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. "Če pogledamo Evropo, vidimo, da je število povečano v nekaterih državah, kot so Španija, Švedska in vzhodna Evropa. Obarvanost je vidna v smislu povečevanja in temnenja v določenih predelih Evrope."

Pri 14-dnevni incidenci okužb na sto tisoč prebivalcev vidimo, da se število okužb povečuje v primeru Španije, Francije, Italije in Švedske. 

Covid-19 Novi podatki: Slabe novice kljub zaprtju države

Pri 14-dnevni incidenci okužb na sto tisoč prebivalcev vidimo, da se število okužb povečuje v primeru Španije, Francije, Italije in Švedske. 

Covid-19 Stanje po regijah: Dve regiji po okužbah izstopata

"Večina držav beleži porast, Slovenija beleži 17-odstotni porast, a opozarjam, da je bilo to pred našim 'lockdownom'," je razložila Čakš Jagerjeva. "Uspešno sta predvsem Slovaška in Češka uspeli zamejiti širjenje. Višja 14-dnevna kumulativna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev od Slovenije se je premaknila na stran Madžarske, Češke, Francije, tudi Hrvaške. Slovenija je 14-dnevno kumulativno incidenco 673, a je sedaj ta nižja in znaša na včerajšnji dan 637."

Včeraj je bilo v Sloveniji ob 5.306 opravljenih PCR testih potrjenih 1.233 okužb s koronavirusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 23,2 odstoten. 

Prognoza Leon Cizelj o tem, kaj nas čaka: Poleti še ne bo vsega konec!

Delo od doma je še vedno neizkoriščeno

"Glede na najverjetnejši vir okužbe ni večjih odstopanj od prejšnjih predstavitev. Vedno večji in največji vir predstavlja lokalni vir okužbe," je pojasnila Čakš Jagerjeva. "Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe sta družina oz. skupno gospodinjstvo in neznani vir. Delovno mesto je še vedno tisto, kjer morda nismo izkoristili vseh možnosti - delo na domu, kjer je možno, je še vedno izjemno priporočljivo."

Opaziti je tudi spremembe v številu okužb po starostnih skupinah. "14 dni nazaj nismo imeli toliko primerov okužb v starostni skupini med 15 in 24 let, beležimo tudi porast v delovni populaciji med 33 in 54 let," je pojasnila Čakš Jagerjeva. "Še naprej se zmanjšuje delež potrjenih primerov v starosti nad 75 let. Cepljenje in ukrepi v DSO so vidni - v zadnjih dveh tednih je samo en DSO beležil več kot dva primera okužb. Izbruhov v DSO ni, beležijo le posamične primere."

Učinek cepljenja so opazili tudi pri pedagoškem kadru, kjer je zaznano nihanje, a tudi upad. 

"Še zmeraj velja, da je pomembno zaščitno obnašanje," je na koncu še enkrat opozorila Čakš Jagerjeva. "Zato je na mestu poziv in prošnja, da je od vsakega od nas odvisno, kam se bodo trendi in številke obrnile."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:59 14. April 2021.

    dežela nesposobnih ,seveda epidemija raste ,pocepili ste vse stare ,ki nikamor ne hodijo in bi se lahko tudi bolj pazili,niso …

  • 16:27 14. April 2021.

    Lockdown, sproščanje ukrepov, en dan okužbe gor, naslednji dan okužbe dol, cepite se, cepljenje pomaga, če si cepljen se vseeno …

  • 13:17 14. April 2021.

    Covid 19 je najdonosnejši posel stoletja za spletkarje in prevarante ali kot je Urška Klakočar Zupančič je na svojem zasebnem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.