Slovenija
22212 ogledov

Novi podatki: Slabe novice kljub zaprtju države

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo, sedemdnevno povprečje okužb pa se je zvišalo.

Ob 5.306 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 1.233 okužb s koronavirusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 23,2 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 23.413 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo in znaša 1.233, sedemdnevno povprečje okužb pa se je malenkost povečalo in je trenutno 1.026.

V primerjavi s preteklim torkom, ko so potrdili 1.191 novih okužb z virusom sars-cov-2, to pomeni približno 3,5 odstotka več okužb, a je bilo tudi PCR testov ta torek opravljenih za deset odstotkov več kot pretekli teden. 

V bolnišnicah se zdravi 622 covidnih bolnikov, šest več kot včeraj. Več je tudi bolnikov na intenzivnih oddelkih, in sicer 154. Zaradi covid-19 je umrlo pet oseb.

 | Avtor:

Dve regiji po številu okužb izstopata. Štirinajstdnevna incidenca je najvišja v savinjski in primorsko-notranjski regiji, najnižja pa v posavski in obalno-kraški.

Po semaforju smo v rdeči fazi

Glede na vladni semafor ukrepov se trenutno nahajamo v rdeči fazi, kar pomeni, da bodisi sedemdnevno povprečje okužb bodisi število hospitalizacij covidnih bolnikov presega 1000. Če se bo oboje spustilo pod tisoč bomo na državni ravni prešli v oranžno fazo, kar pomeni odpiranje regij in teras vrtov. 

Kljub temu, da smo v rdeči fazi, so osnovne in srednje šole odprte, saj je vlada pretekli teden spremenila semafor ukrepov. Odprte so tudi glasbene šole za individualni pouk, omogočena je vadba do deset oseb, če je mogoče vzdrževati varnostno razdaljo, odprtih pa je tudi večina trgovin in storitev. Policijsko uro je vlada pretekli teden odpravila in po novem velja le za črno fazo. 

policija Slovenija zaščitne maske Slovenija To so ukrepi, ki veljajo od danes naprej

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS
O ukrepih bo vlada sicer odločala v sredo, kot je napovedala pretekli teden, naj bi za prihodnji teden veljali ukrepi za posamezno regijo in ne več za celotno državo. Trenutno stanje kaže, da je večina regij v oranžni fazi, a zelo blizu rdeče faze, jugovzhodna regija je rdeča, dve regiji - primorsko-notranjska in savinjska sta obarvani črno, obalno-kraška pa je skoraj rumena. Več o tem si preberite v prispevku Dve regiji sta že v črni fazi, ena rdeča. Epidemiološki zemljevid regij se bo z vključitvijo podatkov za regije, ki trenutno še niso znani, pred popoldanskim odločanjem vlade še nekoliko spremenil. 

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija predvidoma ne raste več, kar pomeni, da so ukrepi zapiranja države prijeli. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus na približno eno osebo.

 | Avtor:

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sam1 13:20 14.april 2021.

    Vsak bedast ukrep naše politike in ne strokovnjakov prinese s seboj še nekaj procentov slabše stanje kot pred neumnimi ukrepi......

  • rafo 11:36 14.april 2021.

    lock down , zapiranje regij ,zapiranje mej , vse brez potrebe, ker se ljudje ne držijo pravil,koliko več pa bi bilo okužb brez tega? , morda 15%

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 11:32 14.april 2021.

    HAHAHAHAHAHAHAHAHA....ne da se mi več, ne brati ne pisati ne poslušati teh bedarij. Cel čas si vse to tolmači vsak po svoje. Ni pa mi jasno kako jim ljudje sploh še kaj verjamejo.