Slovenija
140500 ogledov

Dve regiji sta že v črni fazi, ena rdeča

zurnal24.si
Slovenija je od včeraj znova v rdeči fazi, a stanje med regijami je precej različno. Dve regiji sta po vladnem semaforju v črni fazi epidemije, ena v rdeči, še precej pa jih je tik pred rdečo fazo.

A slika je zelo varljiva in se bo najbrž hitro spremenila. Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je namreč večina uradno še oranžnih zelo blizu rdeče faze. Osrednjeslovensko regijo so tako danes pred rdečo fazo rešile decimalke, meja za oranžno fazo je povprečno 268 okužb v zadnjih sedmih dneh, imajo jih 267,9.

Tri odstotke pod mejo je zasavska, kjer jih v rdečo fazo spravi povprečno že ena okužba več. Posavska in gorenjska regija sta le štiri odstotke pod mejo za rdečo fazo, koroška pa osem. Kar pet regij je tako v precejšnji nevarnosti, da preide v rdečo fazo epidemije.

Vlada bo ta teden tehtala, katere ukrepe sprostiti po regijah in kako. Če bi se v celoti držali vladnega semaforja, bi morali v primorsko-notranjski in v savinjski regiji zapreti vse nenujne trgovine in omejiti gibanje v nočnem času ter zapreti šole z izjemo prvih treh razredov osnovne šole, odprti bi ostali tudi vrtci.

Morebitnega sproščanja se morda lahko veselijo predvsem v obalno-kraški, goriški, posavski in pomurski regiji. Če bi vlada zanje sprostila ukrepe, tako kot velja za oranžno fazo, bi to pomenilo odprtje vseh trgovin in gostinskih vrtov in teras ter ukinitev prepovedi gibanja med regijami. Če bi sprostitev veljala le za te regije, bi bilo sicer omogočeno prosto gibanje le med goriško in obalno-kraško regijo, saj bi bile druge okoliške regije rdeče.

V času prejšnjega semaforja sproščanja ukrepov je sicer veljalo, da mora najprej celotna država izpolniti pogoje za določeno fazo, dokler se to ni zgodilo, pa so tudi za boljše regije veljali strožji ukrepi. Dokler ni na primer celotna država izpolnila pogojev za oranžno fazo, so za celotno državo veljali ukrepi za rdečo fazo, v slabših regijah pa lahko tudi za črno. A zdaj bo očitno drugače. 

"Če regija izpolnjuje pogoje za oranžno fazo, potem za to regijo veljajo ukrepi iz oranžne faze," so nam včeraj na naše vprašanje, ali še vedno , če še vedno velja, da posamezna regija ne more imeti na primer oranžnih ukrepov, če država ne izpolnjuje pogojev za oranžno fazo, odgovorili na ministrstvu za zdravje. 

Tesno bo, ali bo Slovenija rdeča ali oranžna

Ali bo jutri Slovenije še v rdeči fazi, je težko napovedati. Mejo več kot tisoč okužb v zadnjih sedmih dneh smo namreč prestopili včeraj. Če bodo današnji podatki pokazali vsaj 11 odstotkov manj okužb kot prejšnji teden, bo Slovenija znova v oranžni fazi.

Vlada je sicer doslej o ukrepih doslej praviloma odločala na podlagi torkovih podatkov, ki so objavljeni v sredo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • la 09:32 15.april 2021.

    Ker neumorno strašijo ,nekateri podležejo tem lažem,ampak zanimivo samo padejo v depresijo vendar cepili se kljub temu ne bodo,posledično ljudje zbolevajo pa ni c od covida.Ljudi treba spodbujat in širit pozitivne vibracije,dobro počutje je v dobri družbi,tako da je to ...prikaži večo zdaj primerljivo z vojno,ki jo treba čimprej končat

  • Avatar Leon
    Leon 08:53 15.april 2021.

    »Ni dvignil«: Janša ima ponovno težave s pošto s sodišča.........in potem takšni ljudje odločajo o ljudeh in pravni državi ! Fej in fuj .

  • glivet 12:12 14.april 2021.

    Kdaj bo ovcam jasno, da so sedaj postale vse viroze, gripe, prehladi - Covid19! Opravilo se bo toliko testov (super zanesljivih, haha), kolikor bo oblast potrebovala pozitivnih. Nikoli se ne bomo rešili, če jih ne odnesemo tja, kamor spadajo!