Slovenija
6053 ogledov

Leon Cizelj o tem, kaj nas čaka: Poleti še ne bo vsega konec!

Leon Cizelj
Od tisoč okuženih na dan jih bo 15 pristalo na intenzivni negi.

Leon Cizelj z Inštituta Jožef Štefan je na današnji tiskovni konferenci povedal, da ima danes bolj prijetno nalogo kot pred 14 dnevi, saj je zaprtje države in spoštovanje ukrepov očitno pripomoglo k temu, da število hospitaliziranih ni takšno, kot so se bali pred prvim aprilom. 

Reprodukcijsko število smo znižali na 1,0

"Reprodukcijsko število je bilo pred lockdownom približno 1,2, kar pomeni, da je vsak okužil več kot enega, zdaj že nekaj dni vidimo, da je R približno ena, kar je dobra novica," je poudaril Cizelj. "Številke se ohranjajo na istem nivoju vsak dan, če zdržimo v taki situaciji, bosta precepljenost in prekuženost do poletja epidemijo uspeli ustaviti."

Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice kljub zaprtju države

Razlika v reprodukcijskem številu med 1,2 in 1,0 je po besedah Cizlja nastala z manj stiki. "Lahko temu rečemo ukrepi, a sam rad poudarim, da nas ukrepi ne okužijo in prav tako ne rešijo - ukrepi nas le spodbudijo, da bolj pazimo, zato hvala vsem, ki ste jih upoštevali, da so se razmere vsaj nekoliko umirile," je dejal Cizelj. 

Angleška različica se je po besedah Cizlja razširila že na okoli 90 odstotkov in ker je virus bolj kužen, smo to uspeli "pokompenzirati" s prekuženostjo in precepljenostjo, ostalo pa je k znižanju številk pripomoglo spoštovanje zaščitnih ukrepov. 

Preobremenjenost bolnišnic smo ustavili

Z zadovoljstvom je predstavil prognozo gibanja bolnikov v bolnišnicah, ki se sklada z napovedmi IJS. "Zelene pike v sivem področju so podatki iz bolnišnic - vidite, da se peljejo tako rekoč po napovedi, vključno s tem, da se po 11. aprilu začnejo usmerjati v ciljno področje, ki je obarvano rumeno, kar je dober znak," je podatke na spodnjem grafu razložil Cizelj. "V bolnišnicah je stanje precej boljše kot pred zaprtjem. Pikčasta črta je tista, ki gre čez tisoč - če bi se uresničil ta scenarij, bi imeli podobno situacijo kot v drugem valu."

 

 | Avtor:

 

Napovedal je, da bomo z "malo sreče, cepljenjem in previdnostjo" verjetno vztrajali pri okoli 650 do 700 osebah v bolnišnicah. "Proti poletju se bodo te številke usmerile navzdol, a treba je povedati, da bomo konec junija še vedno imeli več kot sto ljudi v bolnišnicah," je poudaril Cizelj in opozoril, da teh podatkov ne smemo interpretirati na način, da rečemo, da bo poleti "že vsega konec".

Težava so intenzivne postelje

Težava tretjega vala je, da se hitreje polnijo oddelki za intenzivno nego. "Dosti več ljudi, kar četrtina vseh hospitaliziranih se znajde v intenzivni terapiji. To je največja težava," je poudaril Cizelj. "Pikčasta črta na spodnjem grafu kaže, kam bi šle številke na intenzivnih oddelkih brez zaprtja - presegli bi zasedenost postelj v drugem valu. Zadevo smo spravili v temno rdeče območje, zelene točke tega sicer še ne potrjujejo, a razlog je preprost - na intenzivnih posteljah so sedaj bolniki, ki so se okužili pred 1. aprilom, tisti, ki so se po prvem aprilu, bodo tja šele prišli. Zaenkrat kaže, da smo uspeli preprečiti vsaj preobremenjenost bolnišnic."

 | Avtor:

 

Tisoč okužb pomeni 60 hospitalizacij

Cizelj opozarja, da epidemije še ni konec, saj smo v situaciji, ko imamo približno 1000 okužb na dan. "Približno vsako minuto in pol je potrjena ena okužba, precej pa je tudi takih, ki ne vedo, da so okuženih," je podatke razložil Cizelj. "Računamo, da se jih okuži približno 3000 na dan, a vsi tega ne vedo. Približno tisoč potrjenih okužb na dan pomeni, da jih bo okoli 60 končalo v bolnišnicah, od tega 15 na oddelkih za intenzivno nego, kakih pet pa jih bo umrlo. Seveda z zamikom."

Covid-19, Slovenija, testiranje Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Dve regiji po okužbah izstopata

 | Avtor:

Zato še naprej svetuje previdnostno obnašanje in glede na to, da je največja verjetnost, da se okužimo v družini, je opozoril, da je družina zelo ranljiv mehurček: "Zaupamo osebam v družini, a ker lahko virus v družino prinese vsak, se virus znotraj tega mehurčka zelo hitro lahko razširi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • JZekspert 17:57 14.april 2021.

    Kolega Borut Bavaski, vic o nad-ekspertu, eruditu javnega zdravja, medicine, kemije in fizike, ki presega vse modrijane: kako se ga nominira za Nobelovo? Jerala je zrel za to prestižno nagrado. On vse ve: že dolgo ve, da so vsa cepiva ...prikaži več varna, zdaj spet ve, zakaj jih umikajo. Vedel je, da moramo iztrebit vse komarje na svetu, da premagamo malarijo, potem pa, ko mu je novinar nasprotoval, je hitro vedel, da to ni bila dobra ideja. Ta res misli s s svetlobno hitrostjo, Nobelova za jeralo, pod nujno!

  • Borut_Bavarski 15:06 14.april 2021.

    Na IJS se obrnem samo še v primeru, da mi zamenjajo dinamo na poniju. Nekoč spoštovan inštitut je ratal greznica SDS-ovih vazalnih kvazi znanstvenikov. Sramota na kvadrat, Tale že ves čas take nabija, da je joj. Pa njegov kolega s ...prikaži več Kemijskega instiuta, Roman Jerala. Ta je tudi biser.

  • Avatar MS
    MS 14:49 14.april 2021.

    JZekspert je samooklicani "ekspert" ki svoje "znanje" črpa pri šarlatanih in pridigarjih raznih teorij zarote. Največji vir njegovega epidemiološkega "znanja" črpa pri razkrinkani srbski šarlatanki Mili Alečkovič, kateri je zaradi nestrokovnosti in pridobitniških manipulacij odvzeta zdravniška licenca! Drzne si pljuvati ...prikaži več po strokovnjaku ki z znanstvenimi matematičnimi modeli za napoved kakršnihkoli dogodkov (vključno z epidemiološkimi trendi) prikazuje smer možnega razvoja epidemije!