Čehi razburjeni, želijo govoriti z Janšo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na Češkem je odločitev slovenske vlade, da Češko zaradi porasta števila okužb s koronavirusom umakne s seznama varnih držav, poskrbela za razburjenje.
Oglej si celoten članek

Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in želi o tem govoriti s slovenskim kolegom Janezom Janšo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi češki zunanji minister Tomaš Petriček je bil kritičen do slovenske odločitve. Izrazil je upanja, da gre za začasni ukrep, ki ga bodo kmalu umaknili. Minister za zdravje Adam Vojtech pa je Sloveniji očital, da razmer na Češkem ni preučila podrobno in objektivno.

"Gre za lokalno težavo v Karvini, ki jo imamo pod nadzorom," je poudaril Babiš glede nedavnega izbruha koronavirusa v državi. Večino primerov je namreč povezanih s tamkajšnjimi rudarji. Dodal je, da namerava o zadevi govoriti z Janšo. Upa, da ga bo lahko prepričal, da ukrep ni potreben.

Covid-19 Plenković z Janšo na telefonu zaradi ukrepov Slovenije

Babiš je podal odziv pred odhodom na današnje srečanje premierjev višegrajske četverice v Varšavi. Na pot se je podal, čeprav so vsi, ki so zaposleni na vladnem protokolu, trenutno preventivno v karanteni, ker se je s koronavirusom okužil eden od zaposlenih.

Slovenska vlada je odločila, da Češko v soboto skušaj s Hrvaško in Francijo umakne s seznama varnih držav. Umik s seznama je za Češko občutljiva zadeva, saj je Hrvaška ena od glavnih turističnih destinacij Čehov, ki pa morajo na poti do svojega cilja prečkati Slovenijo. Odločitev Slovenije sicer ne omejuje tranzita in češki državljani bodo lahko tudi od sobote dalje prečkali Slovenijo na poti na Hrvaško.

Covid-19 Agencija potovanja v rumeno državo ne bo odpovedala

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 07:09 4. Julij 2020.

    Vlada razvršča države glede na podatke NJZ-ja!! Ne vem kaj Čehe matra komot se peljejo čez Madžarsko in nato direktno …

  • 19:34 3. Julij 2020.

    Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in želi o tem govoriti s slovenskim kolegom Janezom Janšo, …

  • 17:23 3. Julij 2020.

    Res je, verjetno je bolj politična odločitev, kot relna, na osnovi epid.slike. Čehi pač nimajo s čim izsiljevati Ivana, kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.