Slovenija
17018 ogledov

Čehi razburjeni, želijo govoriti z Janšo

Janez Janša Saša Despot
Na Češkem je odločitev slovenske vlade, da Češko zaradi porasta števila okužb s koronavirusom umakne s seznama varnih držav, poskrbela za razburjenje.

Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in želi o tem govoriti s slovenskim kolegom Janezom Janšo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi češki zunanji minister Tomaš Petriček je bil kritičen do slovenske odločitve. Izrazil je upanja, da gre za začasni ukrep, ki ga bodo kmalu umaknili. Minister za zdravje Adam Vojtech pa je Sloveniji očital, da razmer na Češkem ni preučila podrobno in objektivno.

"Gre za lokalno težavo v Karvini, ki jo imamo pod nadzorom," je poudaril Babiš glede nedavnega izbruha koronavirusa v državi. Večino primerov je namreč povezanih s tamkajšnjimi rudarji. Dodal je, da namerava o zadevi govoriti z Janšo. Upa, da ga bo lahko prepričal, da ukrep ni potreben.

Andrej Plenković Covid-19 Svet Plenković z Janšo na telefonu zaradi ukrepov Slovenije

Babiš je podal odziv pred odhodom na današnje srečanje premierjev višegrajske četverice v Varšavi. Na pot se je podal, čeprav so vsi, ki so zaposleni na vladnem protokolu, trenutno preventivno v karanteni, ker se je s koronavirusom okužil eden od zaposlenih.

Slovenska vlada je odločila, da Češko v soboto skušaj s Hrvaško in Francijo umakne s seznama varnih držav. Umik s seznama je za Češko občutljiva zadeva, saj je Hrvaška ena od glavnih turističnih destinacij Čehov, ki pa morajo na poti do svojega cilja prečkati Slovenijo. Odločitev Slovenije sicer ne omejuje tranzita in češki državljani bodo lahko tudi od sobote dalje prečkali Slovenijo na poti na Hrvaško.

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust Covid-19 Slovenija Agencija potovanja v rumeno državo ne bo odpovedala

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 07:09 04.julij 2020.

  Vlada razvršča države glede na podatke NJZ-ja!! Ne vem kaj Čehe matra komot se peljejo čez Madžarsko in nato direktno na Hrvaško pa ni noben problem!! Seveda levičerska trobila napihnejo vsako novico proti sedanji vladi!!

 • Waltter 19:34 03.julij 2020.

  Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in želi o tem govoriti s slovenskim kolegom Janezom Janšo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Koji kurac lapa po medijih saj ma telefonsko stevilko pa naj ga poklice in se ...prikaži več zmenita med sabo. Kaj zdaj bodo vsi lajali po medijih in mediji naj potem naprej urejujejo?

 • Ender3 17:23 03.julij 2020.

  Res je, verjetno je bolj politična odločitev, kot relna, na osnovi epid.slike. Čehi pač nimajo s čim izsiljevati Ivana, kot mu to delajo Hrvati.!

Sorodne novice