Cerani: 'Delež je relevanten, vendar manjšinski'

Foto: Žurnal24 Da Cerani v Italiji ni najbolj znan, pove že dejstvo, da njegovega imena v najpo
Pivovarna Laško: Večinski lastnik Kolonela je Pierpaolo Cerani. "V lasti imam le okoli 30 odstotkov Kolonela," pravi Cerani.
Oglej si celoten članek

Iz Pivovarne Laško so sporočii, da je italijansko podjetje Iniziative Generali 96, ki ga vodi Pierpaolo Cerani, s 27. julijem postalo večinski lastnik podjetja Kolonel. Pierpaolo Cerani pa je med tem v intervjuju za spletno stran časnika Delo dejal, da je njegov delež ''relevanten, vendar manjšinski''. Dejal je, da znaša ''okoli 30 odstotkov''.

Poslovna priložnost
Cerani je v omenjenem pogovoru še dejal, da se je za nakup Kolonela odločil zaradi Radenske. Z Radensko kot pijačo je povezan že od mladosti, je dejal. Pogajanja z Boškom Šrotom so se po njegovih besedah začela pred tremi meseci, ko je videl, da je skupina v težavah. V nakupu pa vidi predvsem poslovno priložnost.

Za spremembe izvedeli iz medijev
Nadzorniki Pivovarne Laško so o spremembah v lastniški strukturi Kolonela, ki je posredno lastnik največjega posamičnega lastnika Pivovarne Laško, družbe Infond Holding, izvedeli iz medijev. Kljub spremembam pa pričakujejo normalno poslovanje in uskladitev pričakovanj z bankami upnicami, je povedal prvi nadzornik Laškega Tone Turnšek.

Turnšek sicer ni izključil odprodaje deležev v drugih družbah, ki jih ima Laško, vendar po njegovih besedah ni nikakršne potrebe po hitenju. Turnšek se je s tem odzval na vprašanje, ali nadzorniki ob spremenjeni lastniški strukturi največjega posamičnega lastnika Laškega pričakujejo spremembe v nadzornem svetu in kako ocenjuje prve izjave novega (so)lastnika Kolonela Pierpaola Ceranija, da ne namerava prodati podjetij iz skupine Laško, kar je kot možnost pred dnevi omenjal novi prvi mož Laškega Dušan Zorko.

 

Kdo je Pierpaolo Cerani?

Urednik tržaškega zamejskega portala Darko Bradassi je dejal, da gre za finančnega mogotca, ki ga na Tržaškem ne poznajo dobro, saj deluje bolj
v zakulisju. V javnosti pa je postal bolj znan zaradi škandalov, povezanih s savojsko kraljevo družino (gre za potomce zadnjega italijanskega kralja), dodaja Bradassi.

O njem se ve bolj malo, sicer pa živi v prenovljenem gradu nad Trstom in ima več športnih vozil. Poleg  Iniziative Generali 96 vodi tudi družbo Laboratori diaco biomediciali.

Cerani naj bi imel tudi širok krog poznanstev na najvišjih ravneh in velja za sporno osebnost. Med drugim pa naj bi bil povezan tudi z nekdanjim vodjo framonske lože P2, Liciom Gellijem še dodaja Bradassi, ki se sklicuje na dnevnik RTVSLO.

Združenje zahteva revizije
Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je Zorka sicer pozvalo, naj upošteva sklepe, ki so jih delničarji Laškega sprejeli konec maja na tako imenovani stopniščni skupščini. VZMD upravo tudi poziva, naj prekliče tožbo, ki jo je Infond Holding vložil za ugotovitev ničnosti sklepov skupščine.

Prav tako v združenju od uprave Laškega zahtevajo revizijo poslov, povezanih z nekaterimi posli in nakupi delnic Pivovarne Laško.

Slepilni manever Šrota?

Po pisanju Dnevnika, ki se sklicuje na javno dostopne podatke in notranje vire, naj bi zakonca Boško in Anica Šrot ohranila 70-odstotni delež v podjetju, prek katerega odstopljeni direktor Pivovarne Laško (PL) obvladuje velik del koncerna. Komentatorji iz bančnih vrst po navedbah časnika prodajo jemljejo le kot Šrotov slepilni manever, s katerim bi utrdil načete pozicije v lastništvu.

Navedbe potrjuje tudi skrivnostnost podjetja Iniziative Generali 96, saj si poštni nabiralnik na njenem naslovu v Trstu deli še več drugih podjetij.

Novi lastnik bi Radensko ponesel v svet
Cerani je sicer za Delo napovedal, da bo v skupini Pivovarno Laško ohranil slovenske dobavitelje, zlasti v Mercatorju, obenem pa ne bi prodajal podjetij iz skupine. "Zelo cenim denimo Radensko, ki jo pijem že več let, in si želim razvijati te slovenske blagovne znamke, v katere verjamem." Italijan, sicer doma iz Gorice, namerava tudi ohraniti vsa delovna mesta oziroma njihovo število še povečati. Cerani je še dejal, da je včeraj večkrat klical novega predsednika uprave PL Dušana Zorka, a nista prišla v stik.

 

Pojasnila v petek

Potrjujem nakup deleža v Kolonelu, vendar zaenkrat ne bom odgovarjal na nobeno vprašanje glede tega nakupa, je za STA povedal novi lastnik Kolonela Pierpaolo Cerani. Kot je dejal, "ga kličejo z vseh strani", na vsa vprašanja pa bo odgovoril na novinarski konferenci v Ljubljani, ki bo v petek ali soboto.

Kaj naklepa Šrot?
Medtem pa poznavalci in medijska javnost še vedno analizirajo potezo Boška Šrota in njene posledice. Po pisanju današnjih Financ je Šrot na ta način pretrgal lastniško verigo, prek katere je s pomočjo Centra naložb in Infond Holdinga nadziral 55 odstotkov Pivovarne Laško in 25 odstotkov Mercatorja. S prodajo naj bi omogočal reprogramiranje dolgov Centra naložb in Infond Holdinga, ki so ga doslej banke blokirale.

Atka-Prima bi, čeprav bi odprodala celotni Kolonel, ohranila 53.531 delnic Pivovarne Laško, Šrot sam pa jih ima še dodatnih 9.590, kar skupaj predstavlja 0,7 odstotka pivovarne v skupni vrednosti dva milijona evrov, so izračunali na Financah. Atka-Prima pa je morala pred kratkim NLB in NKBM povrniti 4,6 milijona evrov posojila, in prav ta dolg naj bi prevzel Pierpaolo Cerani.

Trenutno še ni mogoče vedeti, ali je Šrot Kolonel in s tem lastništvo v pivovarni prodal le začasno in si s tem le kupuje čas za utrditev načetih pozicij. Takšna ugibanja je spodbudil tudi obisk desne Šrotove roke Andrijane Starina Kosem, sicer zdaj že razrešene predsednice uprave Dela, v milanski Unicredit banki. Na vprašanje Žurnala24, ali je ta obisk povezan s prodajo Kolonela, nam je Starina Kosmova dejala, da "tega ne komentira".
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.