Cerkve bodo zasijale na novo

Foto: Andrej Mohar slovenija 30.01.14. snopi svetlobe v nebo, svetlobno onesnazevanje, foto: Andrej
Svetlobna onesnaženost. Zaradi osvetljevanja ogroženi nočni metulji in netopirji.
Oglej si celoten članek

"Ni treba drugega kot pravilno osvetljevati pa bomo lahko še vedno videli nebo," pravi astronom Tomaž Zwitter in opozarja, da zaradi svetlobne onesnaženosti povsod v Evropi ne vidimo več niti galaksije Rimska cesta. Povečana nočna osvetljenost poleg manjše vidljivosti neba slabo vpliva na splošno počutje ljudi, predvsem pa nočnih živali.

Nočni metulji, ki oprašujejo rastline, se v nočeh zbirajo na svetlih objektih ter se tako ne prehranjujejo in razmnožujejo, kar zmanjšuje njihovo številčnosti. Netopirje, ki se prehranjujejo samo ponoči, pa svetloba zmede in se na lov odpravijo veliko kasneje, kar lahko posledično privede do podhranjenosti in slabše odpornosti.

Nujna pravilna osvetlitev

V Sloveniji osvetljevanje kulturnih in drugih objektov sicer opredeljuje uredba iz leta 2007, vendar do zdaj nismo imeli tehničnih rešitev, opozarjajo okoljevarstveniki, ki so v okviru projekta Life+ Življenje ponoči izdelali okolju prijaznejšo svetilko. Izpostavljajo, da bi s tem, da ne svetimo v nebo, uporabljamo manj močne in rumenkasto obarvane svetilke ter pravilno usmerimo in časovno omejimo osvetljevanje lahko naredili že veliko. Akcijo podpira tudi Rimskokatoliška cerkev, kjer skupaj načrtujejo zamenjavo svetil na 26 cerkvah, s čimer bodo zmanjšali stroške elektrike za 30 odstotkov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 14:04 31. Januar 2014.

    Meni pase vseeno zdi, da z osvetljevanjem ni treba pretiravati. Moti pa me naslov. Kot da so cerkve edini svetlobni …

  • 13:39 31. Januar 2014.

    Po celi Evropi so cerkve in gradovi ponoči osvetljeni, zakaj bi bila Slovenija pri tem izjema?Komuniste s pritlikavim stvorom in …

  • 13:16 31. Januar 2014.

    Ko bi enkrat plačevali elektriko dejansko iz svojega žepa pa mislim da bi bila povsod večji del tema...Lopovi itak kradejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.