Slovenija
96 ogledov

Cerkve bodo zasijale na novo

slovenija 30.01.14. snopi svetlobe v nebo, svetlobno onesnazevanje, foto: Andrej Andrej Mohar
Svetlobna onesnaženost. Zaradi osvetljevanja ogroženi nočni metulji in netopirji.

"Ni treba drugega kot pravilno osvetljevati pa bomo lahko še vedno videli nebo," pravi astronom Tomaž Zwitter in opozarja, da zaradi svetlobne onesnaženosti povsod v Evropi ne vidimo več niti galaksije Rimska cesta. Povečana nočna osvetljenost poleg manjše vidljivosti neba slabo vpliva na splošno počutje ljudi, predvsem pa nočnih živali.

Nočni metulji, ki oprašujejo rastline, se v nočeh zbirajo na svetlih objektih ter se tako ne prehranjujejo in razmnožujejo, kar zmanjšuje njihovo številčnosti. Netopirje, ki se prehranjujejo samo ponoči, pa svetloba zmede in se na lov odpravijo veliko kasneje, kar lahko posledično privede do podhranjenosti in slabše odpornosti.

Nujna pravilna osvetlitev

V Sloveniji osvetljevanje kulturnih in drugih objektov sicer opredeljuje uredba iz leta 2007, vendar do zdaj nismo imeli tehničnih rešitev, opozarjajo okoljevarstveniki, ki so v okviru projekta Life+ Življenje ponoči izdelali okolju prijaznejšo svetilko. Izpostavljajo, da bi s tem, da ne svetimo v nebo, uporabljamo manj močne in rumenkasto obarvane svetilke ter pravilno usmerimo in časovno omejimo osvetljevanje lahko naredili že veliko. Akcijo podpira tudi Rimskokatoliška cerkev, kjer skupaj načrtujejo zamenjavo svetil na 26 cerkvah, s čimer bodo zmanjšali stroške elektrike za 30 odstotkov. 

Komentarjev 8
  • zdrej 14:04 31.januar 2014.

    Meni pase vseeno zdi, da z osvetljevanjem ni treba pretiravati. Moti pa me naslov. Kot da so cerkve edini svetlobni onesnaževalec. Župan "joče" koliko gre za osvetlitev glavne ceste. Ko pa mu dam predlog, da bi se ugašale luči ob ...prikaži večob cesti med 10-11 do 3-5 ure oz. manj časa v vikendih ob cesti naj ugašajo, pa dobim v odgovor, da nimajo pistojnosti zato, ker je državna cesta in država določa, da morajo goreti luči celo noč. Pa še ne bi mi svetilo celo noč v spalnico. Tam pri nas ni mesto, so pločniki, avti majo luči, policaji te kaznijo, če nimaš luči na kolesu ali kresničke, ter kar je glavno, ponoči skoraj nikogar ni na teh cestah. Tu naj država še uredi politiko in naj začne končno enkrat varčevati na pravih mestih.

  • Scott 13:39 31.januar 2014.

    Po celi Evropi so cerkve in gradovi ponoči osvetljeni, zakaj bi bila Slovenija pri tem izjema?Komuniste s pritlikavim stvorom in ata-pampersom na čelu verjetno moti, ker niso osvetljeni spomeniki-kipi raznih Kidričev.?Takšne totalitarne spomenike so po večini odstranili že po celem ...prikaži več svetu, le Slovenija in S Koreja sta tudi v/pri tem nekakšni oazi.

  • kukin 13:16 31.januar 2014.

    Ko bi enkrat plačevali elektriko dejansko iz svojega žepa pa mislim da bi bila povsod večji del tema...Lopovi itak kradejo po dnevi, razsvetjava jim samo koristi za hitrejši uspeh v nočnem času...