"Pokasirali" bistveno več kot lani

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Dars oglobil bistveno več voznikov kot lani.
Oglej si celoten članek

Darsovi cestninski nadzorniki so med 1. januarjem in 5. februarjem izdali skupno 4831 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali napačne uporabe vinjet. To je 43 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko so izdali 3370 plačilnih nalogov.

Cestnina Vrtoglave številke, koliko pokasirajo. Kakšna je taktika?

V letih 2017 in 2016 so v povprečju izdali okoli 56.500 glob letno. S tem so v državni proračun letno prispevali več kot osem milijonov evrov, pri čemer je izračun narejen na predpostavki, da je vsak prejemnik globe skladno z zakonom izkoristil možnost plačila polovičnega zneska, torej 150 evrov. Globe niso prihodek Darsa, temveč se v celoti stekajo v državni proračun.

Kršiteljem grozi globa med 300 in 800 evrov. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Tudi prodanih je več

Dars je od 1. decembra lani do konca januarja prodal nekaj manj kot 1,22 milijona vinjet, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Za prodane vinjete je Dars iztržil skupno 65,5 milijona evrov oz. tri milijone evrov več kot leto prej.

Vozniki morajo za letno vinjeto za osebna vozila odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov in za tedensko 15 evrov. Uporabniki motorjev bodo za letno vinjeto odšteli 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev pa morajo za vinjete odšteti nekoliko več. Letna vinjeta za ta vozila stane 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Vozniki Pozabljivost vas lahko stane 800 evrov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:04 20. Februar 2018.

    itak drugega ne znajo, lopovi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.