Avto
23526 ogledov

Vrtoglave številke, koliko pokasirajo. Kakšna je taktika?

Darsovi nadzorniki Saša Despot
Imate vinjeto pravilno nameščeno? Če ne, boste plačali 500 evrov!

Konec januarja so prenehale veljati letne vinjete za leto 2017. S 1. februarjem se morate na avtocesto odpraviti z letno vinjeto za leto 2018 oziroma mesečno ali tedensko vinjeto, sicer obstaja velika verjetnost, da vas bodo oglobili.  

Darsovi cestninski nadzorniki namreč vsak dan nadzirajo uporabo vinjet, a pričakovati je bilo, da bodo prve dni po vpeljavi nove vinjete bolj aktivni. Kljub temu pa v primerjavi s preostalimi tedni in meseci niso izdali največ glob. 

"Praviloma so to poletni meseci, ko je na naših avtocestah močan tranzitni tok," na vprašanje, kdaj v letu napišejo največ plačilnih nalogov, odgovarja Marjan Koler z Družbe za avtoceste. Tako so jih recimo julija lani izdali več kot 7.300.

dars vinjete nadzor avtoceste Vinjete Avto To morate po novem dovoliti cestninskemu nadzorniku

V prvem tednu 636 plačilnih nalogov

Podatke o številu plačilnih nalogov spremljajo po tednih, zato nimajo skupne številke za prvih pet dni v februarju. Je pa znano, da so od 29. januarja do 5. februarja za neuporabo vinjete, kar pomeni 300 evrov kazni oz. 150 evrov za plačilo "polovičke", izdali 636 plačilnih nalogov.

Več kazni kot v tem tednu so napisali v vseh preteklih tednih letošnjega leta, v prvem tednu januarja 1.698 plačilnih nalogov, v drugem 1.025, v tretjem 708 in v četrtem 764. Lani so v mesecu februarju zaradi neuporabe vinjete skupaj napisali 2.700 glob.

Taktiko prilagajajo prometnim tokovom

"Cestninski nadzorniki svoje delo opravljajo v turnusih, 24 ur na dan, po naprej določenih mesečnih in tedenskih načrtih, ki jih, če je treba, tudi dnevno prilagajajo spremenjeni prometni situaciji," pojasnjuje  Koler iz Dars. "Taktiko in metodiko dela cestninski nadzor prilagaja različnim dejavnikom, ki vplivajo na odkrivanje storilcev prekrška. Strategija njihovega dela je tesno povezana tudi s prometnimi tokovi."

Vinjeta 2008 Pri nas Avto Že 2019 velika sprememba pri vinjetah? Avstrija avtocesta vinjeta Avto Pomembna finta pri novi avstrijski vinjeti

Vsako leto izvedejo več deset poostrenih nadzorov, ko k sodelovanju povabijo tudi policiste, prometno inšpekcijo in druge nadzorne organe.

7,6 milijona letno za državni proračun

"Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne in ustrezno nameščene vinjete na vozilu se šteje za kršitev Zakona o cestah in je sankcionirana z globo 300 evrov, če uporabljamo cestninsko cesto brez veljavne vinjete za določen cestninski razred, nameščene na predpisan način," pojasnjuje Koler. "V primeru, da ne namestimo vinjete na vozilo s svojim prvotnim lepilom ali z nedovoljenim posegom spremenimo oz. zmanjšamo njegovo učinkovitost, je globa 500 evrov."

V povprečju izdajo nekaj več kot 55.000 plačilnih nalogov letno. "Iz tega naslova (globe) smo v državni proračun – globe niso prihodek družbe Dars in se v celoti stekajo v državni proračun – prispevali povprečno 7,6 mio evrov letno," razlaga Koler in pojasnjuje, da je izračun narejen na predpostavki, da je vsak skladno z zakonom o prekrških izkoristil "polovičko" in plačal 150 evrov globe.

Manj kazni na Gorenjskem

Lokalno so kazni enakomerno razporejene, jih je pa bilo lani nekaj manj na Gorenjskem. "Približno enako kazni je bilo lani izrečenih na štajerskem, dolenjskem in primorskem avtocestnem kraku, manj pa na gorenjskem," razlaga Koler. Skupaj so nadzorniki Darsa leta 2017 izdali 56.296 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali napačne uporabe vinjet.

Portali Kmalu 126 cestninskih portalov Avto Tudi nadzor vinjet? Radarska kontrola?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ginko 00:13 11.februar 2018.

    To je drobiž nasproti miljardi opranega v NLB. Tovariši komunisti ne dovolijo, da bi roka resnice in pravice žačela delati po tem vprašanju. Le zakaj ne ? ! Strah ?

  • Lavdan 15:42 08.februar 2018.

    Morajo zaslužiti za posebna izogibališča na izvozih, ki so jih naredili posebej zato, da lahko mame z daljnogledi lovijo tiste, ki se "švercajo".

  • Rajko Magerl 17:49 07.februar 2018.

    Kaj če bi namesto, da iščejo kako čim več pokasirati ,v primeru sneženja raje izločali kamione. "kako že reče Velepička -ni ekonomske računice" a ne Dars!!!