Avto
2126 ogledov

To morate po novem dovoliti cestninskemu nadzorniku

dars vinjete nadzor avtoceste Saša Despot
Po novem bodo globe s področja vinjet fiksno določene, obeta pa se visoka kazen za vse, ki bodo namerno spregledali Darsov loparček, ali če ne bodo dovolili ogleda vinjete od blizu. Dars namerava tudi končati s prakso neoriginalnega lepila.

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predloge popravkov obstoječega zakona o cestninjenju, ki z nekaterimi novimi členi prilagaja predpis skorajšnjemu začetku elektronskega cestninjenja tovornega prometa na avtocestah in hitrih cestah.

Premešani pa so tudi členi, ki govorijo o uporabi vinjet in pristojnostih nadzornikov, pri čemer imajo na tem področju Darsovci enako ali še več pooblastil kot policisti.

Novost zakona je fiksna določitev višine kazni za neuporabo oziroma zlorabo vinjete. Če je bil doslej razpon med 300 in 500 evri, bo poslej kazen 300 evrov veljala za vožnjo brez veljavne vinjete, z nepravilno nameščeno ali za napačno kategorijo nalepke.

“Globe niso več predpisane v razponu, ampak zgolj v določenem znesku, saj je bilo na podlagi večletnih izkušenj ugotovljeno, da tako prekrškovni organi kot tudi sodišča izrekajo le najnižjo predpisano globov primeru prekrškov s področja cestninjenja. Ne glede na navedeno se globe za prekrške v zvezi z uporabo vinjet ne znižujejo, ampak ostajo na sedaj veljavnemu minimumu,” so za zurnal24.si pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Na podlagi prakse pa je sedaj še uradno odmerjena kazen 500 evrov za tiste, pri katerih bo nadzornik ugotovil, da vinjeta ni prilepljena s svojim prvotnim lepilom ali je zaradi kakšnega drugega nedovoljenega posega zmanjšana učinkovitost lepila. Gre za prakso, ko so posamezniki vinjeto premazali s kakšno snovjo, denimo mazilom za ustnice, da je tako ostala v enem kosu, ko so jo prenašali med več vozili.

"V lanskem letu smo odkrili približno 1.000 takšnih prekrškov," pravijo pri Darsu.

Z Darsovim nadzornikom ne bo dobro zobati češenj

Zakon več jasnosti in dodatne sankcije prinaša tudi na polje postopkov pri nadzoru, saj gre za poenotenje pravil, ki jih sicer zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) predvideva za policiste.

Če Darsovega nadzornika kot pooblaščene osebe za nadzor prometa na avtocestah ne jemljete resno in nočete upoštevali odredbe o izločitvi iz prometa, vas že doslej čaka 500 evrov kazni, še 80 evrov pa za neupoštevanje drugih ukazov, denimo o prepovedi izstopa potnikov in voznika.

Dodatno pa bo uvedena globo za kršitev, če se ne bi hoteli odzvati na znake pooblaščene osebe, ko vas ta ustavlja - nakopali si boste 500 evrov kazni, še 160 evrov (oboje kot v kot v ZPrCP) pa boste tvegali z neizročitvijo dokumentov.

“Ker se v praksi ugotavlja, da cestninski zavezanci nočejo vedno omogočiti fizične preveritve pravilne namestitve vinjete, se povsem na novo predpisuje globa za onemogočanje le-tega, in sicer v višini 500 evrov.

“Predlagana je globa v višini, za katero ocenjujemo, da bo dosegla svoj specialni in generalni odvračilni učinek,” še dodajajo na ministrstvu kot avtorji novosti.

V zadnjih letih je število neupoštevanj odredb cestninskih nadzornikov upadlo, lani pa so pri Darsu zabeležili rahel porast zoperstavljanj zoper cestninske nadzornike, vendar je po njihovih besedah "v vseh primerih odziv policije izredno hiter in učinkovit."

Darsovec se lahko zapodi za vami po lokalni cesti

Cestninski nadzorniki bodo imeli po spremembi zakona nedvoumno možnost, da vas na primernem mestu ustavijo tudi zunaj cestninske ceste zaradi prekrška, ki je bil v zvezi z neplačilom nedvoumno storjen na cestninski cesti.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • Boris Odreitz 11:17 06.junij 2017.

    tudi to je rres

  • Boris Odreitz 11:14 06.junij 2017.

    Rado Pusti budale katere nimajo pojma o popjmu. Še podpisati se ne znajo prav. Sploh ne vedo kako je bilo v tistem kot pravijo"totalitarnem" sistemu. V tem sistemu pa še niso ugotovili da pravic nima nihgče nobenih. Najboljše je biti ...prikaži več doma in ne iti nikamor, saj ob poplavi nemogočih zakonov in predpisov kateri so v veliki večini škodljivi, zavajujoči, diskriminatorni, goljufivi in še kaj, služijo sami sebi, oziroma tistim kateri si pšolnijo malhe na tak zločinski način. Tega tepci ne dojemajo ! Prekrške in prekrškarje si lahko kar na arhaičen način,po Sačlomonsko izmislijo (če komu od teh "uradnih "oseb nekdo ni všeč)pa potem kar udrihajo brez relevantnih dokazov. Več je v Sloveniji umorov in samomorov kot nesreč z smrtnim izidom.Take nesreče so pa bile in še bodo. Idealnega sistema ni !

  • Presvetli 08:42 06.junij 2017.

    Snežinkec!? Kaj ti misliš,da je Bulčeva to prinesla kot, navadnim državljanom ,darilo??? Potem si bolj naiven kot sem mislil! Vsako sranje katero kobajagi poenostavijo plačamo več,tudi tole bomo!