Slovenija
14049 ogledov

Pozabljivost vas lahko stane 800 evrov

Vinjeta Dars
Danes je zadnji dan za zamenjavo.

Vinjete z letnico 2018 so v prodaji že od 1. decembra lani, na prodaj je devet različnih vrst vinjet, cene pa ostajajo nespremenjene.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev (cestninski razred 2B) morajo za vinjete odšteti nekoliko več. Letna vinjeta za ta vozila stane 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Kot opozarjajo na Darsu, mora biti vinjeta na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila. Pred namestitvijo nove vinjete je sicer treba odstraniti predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto.

Vinjeta Slovenija Pozor, HalloKupon ponudba za nakup vinjete je prevara!

Ker je vinjeta idealen produkt za različne promocijske akcije, ki so lahko tudi lažne, na Darsu voznikom svetujejo, da vinjete kupijo na pooblaščenih prodajnih mestih, kjer lahko Dars jamči za kakovost in verodostojnost kupljene vinjete.

V Sloveniji ima Dars več kot 1500 pooblaščenih prodajnih mest, to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi. Prodajna mesta so objavljena tudi na spletni strani Darsa.

Uporaba vinjet je sicer na slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezna, kršiteljem pa grozi globa med 300 in 800 evrov. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

dolenjska avtocesta, zastoj | Avtor: B & B B & B

Dars je med 1. decembrom 2016 in 30. novembrom lani prodal za 180,2 milijona evrov vinjet, kar je na letni ravni približno za 10 milijonov evrov več. Medtem ko število prodanih vinjet narašča, pa se je znižalo število izdanih plačilnih nalogov kršiteljem.

Vinjeta Slovenija Zaplet s prodajo vinjet v Mercatorju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Bine Prelesnik
    baraba 16:44 31.januar 2018.

    A mi smo pa bedaki, ko kupujemo original vinjete. Ti se boš pa delal frajerja, da si zaje....l državo.

  • Avatar Leon
    Leon 15:01 31.januar 2018.

    Jaz si bom omislil vinjeto iz tiskalnika kot je bilo navodilo na spletni strani . .....https://www.radio1.si/23514/alenkina-kopiraj-prilepi-letna-vinjeta