Davčne blagajne prihodnjo jesen

Foto: arhiv poreske uprave rs
Foto: arhiv poreske uprave rs
Vlada sivo ekonomijo stiska za vrat. Uvajajo nove ukrepe za njeno obvladovanje in spreminjajo zakon o gospodarskih družbah.
Oglej si celoten članek

Po besedah ministra Dejana Židana, ki je tudi predsednik vladnega odbora za gospodarstvo, je dosedanji okrepljen boj proti sivi ekonomiji, od sredine lanskega leta, le na nivoju dodatnega DDV prinesel najmanj 100 milijonov evrov več.

Med novim paketom ukrepov, ki jih je danes sprejela vlada, izstopa uvedba davčnih blagajn, o katerih je v preteklosti že bilo govora. Uporabljati se bodo začele 1. septembra prihodnje leto, pred tem bo na voljo nekajmesečno prehodno obdobje. Sistem davčnih blagajn bo sledil odstopanjem in bo ugotavljal nepravilnosti, čemur bodo sledili nadzori.

Po besedah Židana izjem, kdo lahko posluje brez teh blagajn, praktično ne bo – obvezne bodo tako tudi za odvetnike in zdravnike. Židan je napovedal še povračilo za vse tiste, ki bodo investirali v davčne blagajne preko davčnih olajšav.

Veriženje ne bo več možno

Vlada se je odločila spremeniti tudi zakon o gospodarskih družbah. Kot je poudaril Židan, predlagana novela odpravlja pomanjkljivost tega zakona, zaradi katere je bilo možno veriženje podjetij. "To je lahko huda zloraba," je dejal Židan.

Z blagajnami naj pridejo nižje davčne stopnje

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ostro zavračajo napovedano uvedbo davčnih blagajn na način, kot se je danes odločila vlada. Po njihovem mnenju bi to povzročilo izčrpavanje gospodarstva. "Kot je znano, na GZS že dlje časa podpiramo uvedbo sodobnih davčnih blagajn, ki omogočajo povezavo med Finančno upravo RS in poslovnimi blagajnami v realnem času. Vendar smo vedno zahtevali in zatrjevali, da je treba obenem z uvedbo davčnih blagajn znižati davčne stopnje. Le tako boj proti sivi ekonomiji opravičuje cilj, to pa je kaznovanje davčnih goljufov in razbremenitev poštenih davkoplačevalcev iz gospodarstva," so poudarili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:33 4. December 2014.

    sektorju ne vedo kaj pomeni zares delati. Nekateri že 20 in več let. Živijo v svojem kukonu sentforjanske malomeščanskosti. Ampak …

  • 23:31 4. December 2014.

    GZS s svojo izjavo priznava, da za svojo elitno mrežo skuša doseči še naprej kanaliziranje denarja mimo davkov. Večina delavcev …

  • 22:22 4. December 2014.

    Recite ne vsem oblikam kapitaizma. To pa počnejo slovenski kapitalisti:<br /><br />http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174307899<br />http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.