Slovenija
101 ogledov

Davčne blagajne prihodnjo jesen

Slovenija 08.06.10, fiskalna blagajna, davcna blagajna, Poreska uprava Republike arhiv poreske uprave rs
Vlada sivo ekonomijo stiska za vrat. Uvajajo nove ukrepe za njeno obvladovanje in spreminjajo zakon o gospodarskih družbah.

Po besedah ministra Dejana Židana, ki je tudi predsednik vladnega odbora za gospodarstvo, je dosedanji okrepljen boj proti sivi ekonomiji, od sredine lanskega leta, le na nivoju dodatnega DDV prinesel najmanj 100 milijonov evrov več.

Med novim paketom ukrepov, ki jih je danes sprejela vlada, izstopa uvedba davčnih blagajn, o katerih je v preteklosti že bilo govora. Uporabljati se bodo začele 1. septembra prihodnje leto, pred tem bo na voljo nekajmesečno prehodno obdobje. Sistem davčnih blagajn bo sledil odstopanjem in bo ugotavljal nepravilnosti, čemur bodo sledili nadzori.

Po besedah Židana izjem, kdo lahko posluje brez teh blagajn, praktično ne bo – obvezne bodo tako tudi za odvetnike in zdravnike. Židan je napovedal še povračilo za vse tiste, ki bodo investirali v davčne blagajne preko davčnih olajšav.

Veriženje ne bo več možno

Vlada se je odločila spremeniti tudi zakon o gospodarskih družbah. Kot je poudaril Židan, predlagana novela odpravlja pomanjkljivost tega zakona, zaradi katere je bilo možno veriženje podjetij. "To je lahko huda zloraba," je dejal Židan.

Z blagajnami naj pridejo nižje davčne stopnje

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ostro zavračajo napovedano uvedbo davčnih blagajn na način, kot se je danes odločila vlada. Po njihovem mnenju bi to povzročilo izčrpavanje gospodarstva. "Kot je znano, na GZS že dlje časa podpiramo uvedbo sodobnih davčnih blagajn, ki omogočajo povezavo med Finančno upravo RS in poslovnimi blagajnami v realnem času. Vendar smo vedno zahtevali in zatrjevali, da je treba obenem z uvedbo davčnih blagajn znižati davčne stopnje. Le tako boj proti sivi ekonomiji opravičuje cilj, to pa je kaznovanje davčnih goljufov in razbremenitev poštenih davkoplačevalcev iz gospodarstva," so poudarili.

Komentarjev 3
  • jakec1575 23:33 04.december 2014.

    sektorju ne vedo kaj pomeni zares delati. Nekateri že 20 in več let. Živijo v svojem kukonu sentforjanske malomeščanskosti. Ampak nihce jim ne more nic. Ker dobijo tozbo, ko se jih odpusti in se odskodnino.

  • jakec1575 23:31 04.december 2014.

    GZS s svojo izjavo priznava, da za svojo elitno mrežo skuša doseči še naprej kanaliziranje denarja mimo davkov. Večina delavcev od tega na dolgi rok nima absolutno nič. Morda je kak delavec res sedaj dobil na roke in kot potrošnik ...prikaži več plačal davek, sedaj bo to realni pritisk ker bo davek plačal vsak podjetnik in tudi potrošnik. Morda kak delavec sedaj ne bo več dobil, ampak tak delodajalec pač ni dovolj dober za trg. Malo delo bi tu reševalo del tegob. Če GZS že ni uspela doseci znizanje davkov bi pa lahko vsaj zahtevala, da se v javnem sektorju denar več ne meče z lopato na grmado. Tu ciljam predvsem na materialna sredstva. In del parkiranih parazitov. Naj bo 1€ iz gospodarstva najmanj 1€ v javnem sektorju ali celo več in ne obratno. Z vsem spoštovanjem do vseh, ki trdo delajo in so nadpovprečno obremenjeni v javnem sektorju. Čistka mora biti na obeh frontah čeprav je pravilo, da v vojni nimaš dveh front. in Zato so se hitro zdilali s sindikati. Ampak dejstvo je, da mnogi v javnem sektorj

  • primorc91 22:22 04.december 2014.

    Recite ne vsem oblikam kapitaizma. To pa počnejo slovenski kapitalisti:http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174307899http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/