Dijaki si bodo opravičila pisali sami le, če bodo za to izrecno zahtevali

Foto: Profimedia
Vlada ukinja nesmiselno Cerarjevo določbo glede polnoletnih dijakov a še vedno omogoča, da dijaki opravičila pišejo sami.
Oglej si celoten članek

Vlada Mira Cerarja je ob začetku šolskega leta uveljavila spremembo zakona, po kateri so si polnoletni dijaki v srednjih šolah opravičila za odsotnost lahko pisali sami, oziroma so njihovi starši za to, da bi imeli vpogled v ocene otroka, morali pridobiti njihovo dovoljenje. Mladoletnim dijakom so odsotnosti še vedno opravičevali starši. 

Ravnatelji: Odsotnost dijakov se je bistveno povečala

Na ministrstvu, ki ga je v Cerarjevi vladi vodila Maja Makovec Brenčič, so zatrjevali, da je omejevanje staršev pri vpogledu v  otrokove ocene, dosežke, ukrepe in odstotnosti, ko gre za polnoletnega dijaka nujno zaradi varovanja osebnih podatkov in uveljavitve GDPR. 

Medtem, ko je na gimnazijah obrazec, s katerim so staršem dovolili vpogled v ocene in pisanje opravičil, podpisala večina polnoletnih dijakov pa je bilo predvsem na srednjih strokovnih šolah veliko takih, ki so si opravičila pisali sami. Po podatkih ravnateljev se je število odsotnosti na teh šolah v zadnjem letu bistveno povečalo, posledično pa se je poslabšal učni uspeh. 

Polnoletni dijaki Starši bodo potrebovali privolitev: "Država dijakom dela medvedjo uslugo"

Medtem ministrstvo za izobraževanje podatkov o tem, kako se je povečala odsotnost polnoletnih dijakov in kako je s tem povezan učni uspeh, sploh ne zbira. Ugotavljajo pa, da se odsotnost dijakov veča že zadnjih deset let, kar pa pripisujejo predvsem staršem, ki so do otrok vedno bolj tolerantni pa tudi pokroviteljski. 

"Nerazumno je, da človek sam sebi piše opravičila"

"Nerazumno je, da človek sam sebi piše opravičila," je o noveli zakona, ki je polnoletnim dijakom omogočala, da so izostanke opravičevali sami in da staršem niso dovolili vpogleda v ocene, dejal Jernej Pikalo, ko je na šolskem ministrstvu zamenjal Makovec Brenčičevo.

"Tudi, ko jaz ne morem v službo, si ne morem opravičila napisati sam, mora ga napisati zdravnik ali neka tretja oseba," je dejal Pikalo in razložil, da so starši srednješolce dolžni preživljati tudi, ko ti postanejo polnoletni. Takoi menovano podaljšanje starševske pravice tako ni v nasprotju z varovanjem osebnih podatkov polnoletnih dijakov. 

Polnoletni dijaki lahko še vedno zahtevajo, da si opravičila pišejo sami

Vlada bo tako na današnji seji sprejela spremembo zakona, ki bo izenačila obravnavo polnoletnih in mladoletnih dijakov v zvezi z njihovo odsotnostjo od pouka. To pomeni, da se bodo šola in starši dijaka medsebojno obveščali o odsotnosti tudi po polnoletnosti dijaka. Kot pravijo na ministrstvu, so tako ponovno uravnotežili pravico polnoletnega dijaka do varstva podatkov in dolžnost staršev, da dijaka preživljajo. 

Dijaki pa bodo še vedno imeli pravico, da si opravičila pišejo sami in da od šole zahtevajo, da ocen in drugih podatkov staršem ne razkrije. Polnoletni dijak lahko to kadar koli zahteva s pisno zahtevo. Ne glede na takšno zahtevo polnoletnega dijaka pa lahko šola podatke staršem posreduje, če dijaku grozi izguba statusa zaradi negativnega učnega uspeha, izključitev ali izpis. 

Ministrstvo je z novo zakonodajo predvidelo tudi nekatere druge spremembe na šolah, več preberite tukaj:  Več novosti Če bo motil pouk, ga bo učitelj lahko "vrgel" iz razreda

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • ode
    07:47 7. Junij 2019.

    Vsi polnoletni dijaki bi morali, od dneva polnoletnosti naprej, v državnih šolah v celoti plačevati stroške šolanja (šolnino), šele potem …

  • 22:04 6. Junij 2019.

    Snežinko se popolnoma strinjam s tabo, tisti trenutek ko ne bi imel upogleda ga brcnem ven pa ga naj živi …

  • 16:22 6. Junij 2019.

    Tudi če je polnoleten, ne vem po kaki logiki bi si lahko sam pisal opravičila. A ko bo šel v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.