Slovenija
23147 ogledov

Če bo motil pouk, ga bo učitelj lahko "vrgel" iz razreda

Dijaki v srednji šoli
Če bo motil pouk, ga bo lahko lahko učitelj "vrgel" iz učilnice. Po petem ukoru bo izključen.

Pisali smo že, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo, pripravlja spremembe, po katerih mladoletni dijaki sami ne bodo mogli več opravičevati izostankov pri pouku, starši pa bodo imeli pravico dobiti podatke o njihove šolskem uspehu. 

Matura Spremembe Slovenija Takšne spremembe za dijake pripravlja ministrstvo

Zaradi uveljavitve Evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) so se z zadnjim šolskim letom začele uporabljati nekatere novosti pri varstvu osebnih podatkov polnoletnih dijakov. Ti si lahko po novem sami opravičujejo izostanek od pouka, prav tako starši potrebujejo njihovo soglasje, če želijo vpogledati v ocene. 

Opravičila bodo pisali starši

"V zadnjih novelah srednješolskih zakonov, ki so se začeli uporabljati s tem šolskim letom, se je urejanje opravičevanja odsotnosti dijaka od pouka preneslo iz podzakonskega akta na zakonsko raven, pri čemer pa so se določbe o opravičevanju odsotnosti od pouka razlikovale glede na mladoletnega ali polnoletnega dijaka," so v predlogu sprememb zakonov o gimnazijah ter poklicenem in strokovnem izobraževanju zapisali pri ministrstvu. "Zadnji noveli zakonov sta določali, da polnoletni dijak svojo odsotnost od pouka opravičuje sam, za mladoletnega dijaka pa to storijo starši."

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

V predlagani spremembi zakonov pa se obravnavo vseh dijakov v zvezi z njihovo odsotnostjo od pouka izenačuje, kar pomeni, da se bodo šola in tudi starši polnoletnega dijaka medsebojno obveščali v zvezi z njegovo odsotnostjo tudi po doseženi polnoletnosti.

Hrvaški dijaki Po 1. septembru Slovenija Starši polnoletnih dijakov bodo za vpogled v redovalnico morali otroka prositi za dovoljenje

Tudi na področju vzgojnega delovanja je predvidena sprememba, ki bo določala, da šola obravnava dijaka po doseženi polnoletnosti enako kot ga je obravnavala do njegove polnoletnosti, kar pomeni, da tudi v postopku vzgojnega ukrepanja zoper polnoletnega dijaka sodelujejo starši.

Če moti pouk, ga lahko "vržejo" iz razreda

"Poleg tega je bilo po dosedanji ureditvi določeno, da se dijaku lahko prepove prisotnost pri pouku v primeru, če s svojim ravnanjem ogroža svoje življenje ali zdravje oziroma življenje ali zdravje drugih oseb," še razlagajo pri ministrstvu in dodajajo, da bo z novo spremembo zakonov pa bo dana možnost, da učitelj lahko dijaku prepove prisotnost pri določeni uri pouka tudi v primeru, ko dijak z neprimernim obnašanjem bistveno ovira izvajanje pouka, kar do sedaj ni bilo predvideno z zakonom. "To pomeni, da učitelj dijaku lahko prepove prisotnost pri pouku ne le v primeru, če gre za ogrožanje njegovega življenja ali zdravja oziroma življenja ali zdravja drugih oseb, ampak tudi v primeru, če kljub opozorilu učitelja, da naj preneha z motenjem pouka, s tem nadaljuje tako, da močno ovira izvajanje pouka."

Ob petem ukoru izključitev iz šole

Na predlog šol pa je v spremembah zakonov tudi predvideno, da šola lahko dijaka izključi iz šole, če se mu izreče peti ukor. "S to spremembo smo prisluhnili šolam, ki so opozorile, da so z ukinitvijo stopnjevanja vzgojnih ukrepov v sedaj veljavni ureditvi vzgojni ukrepi izgubili na pomenu in učinku," spremembo utemeljujejo pri ministrstvu. 

Darja Barborič Vesel Zdravje Ničelna toleranca do nasilja? Da, a le za žrtve!

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da se z izenačevanjem obravnave mladoletnih in polnoletnih dijakov v predvidenih spremembah zakonov ureja tudi pravica staršev polnoletnih dijakov, da jim šola razkrije osebne podatke njihovih polnoletnih otrok v zvezi z izobraževanjem zaradi izvrševanja njihove zakonske dolžnosti preživljanja otrok v času izobraževanja. "Po zakonu, ki ureja družinska razmerja, so namreč starši dolžni preživljati polnoletnega otroka, če se izobražuje, in sicer do 26. leta," so spremembe utemeljili pri ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • izy 07:41 30.april 2019.

    Pa upam, da bo to veljalo z naslednjim šolskim letom!

  • Avatar Runkilenna
    Runkilenna 01:46 30.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

  • Laznivi 23:06 29.april 2019.

    Ko smet odstrani od pouka mora ucitelj dobiti se poblastilo za dobro brco da poleti cez vrata.