Slovenija
6787 ogledov

Takšne spremembe za dijake pripravlja ministrstvo

Matura Profimedias
"Ne glede na polnoletnost je treba ravnati po zdravi pameti," meni minister.

“Pripravljamo rešitve, da si polnoletni dijaki ne bodo več mogli sami opravičevati izostankov pri pouku in da bodo njihovi starši imeli pravico dobiti podatke o šolskem uspehu," besede na seminarju za zaupnice in zaupnike sindikata šolnikov Sviz dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "Ne glede na (ne)polnoletnost je treba ravnati po zdravi pameti.”

Zaradi uveljavitve Evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) so se z zadnjim šolskim letom začele uporabljati nekatere novosti pri varstvu osebnih podatkov polnoletnih dijakov. Ti si lahko po novem sami opravičujejo izostanek od pouka, prav tako starši potrebujejo njihovo soglasje, če želijo vpogledati v ocene. 

Hrvaški dijaki Po 1. septembru Slovenija Starši polnoletnih dijakov bodo za vpogled v redovalnico morali otroka prositi za dovoljenje

Noveli zakona o gimnazijah ter zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki sta se začeli uporabljati 1. septembra lani, določata, da imajo starši polnoletnih dijakov le še pravico do podatka o njegovem statusu, ne pa tudi do drugih podatkov, povezanih z njegovim izobraževanjem, denimo podatkov o ocenah ali vzgojnih ukrepih. Polnoletni dijaki si poleg tega lahko sami opravičujejo odsotnost od pouka in ostalih šolskih obveznosti. 

Dijaki Osebni podatki Slovenija Bodo šolarji lahko staršem prepovedali vpogled v ocene?

Nekaterim se je ta ureditev zdela smotrna, saj pomeni, da dijak nase prevzema večjo odgovornost, a mnogi so opozarjali na kontradiktornost, da staši brez soglasja nimajo vpogleda v ocene, medtem ko so še naprej dolžni plačevati stroške šolanja in vzdrževanja dijaka. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
 • Avatar trot
  trot 10:02 19.marec 2019.

  Dandanes tako dolgo v šolo hodiš da sam sebi hodiš na roditeljske sestanke in sam sebi opravičila pišeš ....pri 60 letih 13 let delovne dobe... take mamo ...

 • dusan72 05:49 19.marec 2019.

  Saj ni pretežko. Če je "polnoleten" na svojem kruhu in pod svojo streho naj si sam opravičuje izostanke (tudi tukaj bi bilo fino uvesti staro šolo, kjer si za bolezni ipd moral prinesti opravičilo zdravnika). Če je pa študent v ...prikaži več "hotelu mama", imajo pa po mojem starši vso pravico vedeti, kaj se s pijavko dogaja.

 • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 19:49 18.marec 2019.

  Jao da bi meni rekel da nesmem pogledat ocen bi bil še isti dan na cesti!