Do petka imate čas, da dacarjem oddate napoved

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Fizične osebe, ki so lani v najem oddajale premično ali nepremično premoženje (v in izven Slovenije), morajo prihodke napovedati finančni upravi. Rok se izteče v petek, 15. 1. 2016.
Oglej si celoten članek

Gre za dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki ga zavezanci ne dosegajo v okviru opravljanja dejavnosti. V primerjavi s preteklim letom ni vsebinskih novosti.

Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.

Foto: Anže Petkovšek DURS "V zvezi z obrazcem bi radi poudarili, da je treba za nepremičnino, ki leži v Republiki Sloveniji, vpisati tudi identifikator vrste nepremičnine. Zavezanec, rezident Republike Slovenije, mora na obrazcu napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in izven Slovenije, ki jih ni dosegel v okviru opravljanja dejavnosti," sporočajo dacarji.

Kdor ni slovenski rezident pa mora napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tako kot pretekla leta, napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Za te zavezance je dohodek izračunal, odtegnil in plačal dohodnino že upravnik večstanovanjske stavbe (seveda v breme zavezanca).

Davčna stopnja je 25 odstotna

Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove.

Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 10 odstotkov  normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam.

Normirani oziroma dejanski stroški ne zmanjšujejo davčne osnove od dohodka, doseženega z oddajanjem kmetijskega in gozdnega zemljišča v najem.

Kazni do 15 tisočakov

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 250 do 400 evrov.

Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.