Slovenija
30 ogledov

Do petka imate čas, da dacarjem oddate napoved

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Fizične osebe, ki so lani v najem oddajale premično ali nepremično premoženje (v in izven Slovenije), morajo prihodke napovedati finančni upravi. Rok se izteče v petek, 15. 1. 2016.

Gre za dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki ga zavezanci ne dosegajo v okviru opravljanja dejavnosti. V primerjavi s preteklim letom ni vsebinskih novosti.

Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.

DURS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"V zvezi z obrazcem bi radi poudarili, da je treba za nepremičnino, ki leži v Republiki Sloveniji, vpisati tudi identifikator vrste nepremičnine. Zavezanec, rezident Republike Slovenije, mora na obrazcu napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in izven Slovenije, ki jih ni dosegel v okviru opravljanja dejavnosti," sporočajo dacarji.

Kdor ni slovenski rezident pa mora napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tako kot pretekla leta, napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov. Za te zavezance je dohodek izračunal, odtegnil in plačal dohodnino že upravnik večstanovanjske stavbe (seveda v breme zavezanca).

Davčna stopnja je 25 odstotna

Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove.

Davčna osnova je doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 10 odstotkov  normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam.

Normirani oziroma dejanski stroški ne zmanjšujejo davčne osnove od dohodka, doseženega z oddajanjem kmetijskega in gozdnega zemljišča v najem.

Kazni do 15 tisočakov

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 250 do 400 evrov.

Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.