Dva požara, dva mrtva. Za enega je kriva elektrika

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Minuli vikend sta v dveh požarih umrli dve osebi. Požari v stanovanjskih objektih so najpogosteje povezani z ogrevanjem prostorov, drugi najpogostejši vzrok požara pa je napaka na električnih napeljavah. Požari na električnih aparatih, kot nedavno na radijskem sprejemniku ali pralnem stroju, so relativno redki. Pogosto gre za preobremenjene podaljške in razdelilce.
Oglej si celoten članek

Na Jesenicah so kriminalisti v nedeljo obravnavali dva požara v stanovanjskih objektih. "V enem 
požaru zgodaj zjutraj je nastala samo materialna škoda, okoliščine pa kažejo, da je zagorelo zaradi preobremenjenosti električnega priključka v stanovanju," je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj. V drugem, v katerem je umrla ena oseba, je pogorela kuhinja z jedilnico. Natančen vzrok požara še ni znan.

Prav tako je do hudega požara prišlo v soboto v Ribnici, kjer je v požaru stanovanjske hiše umrla ena oseba. "Zagorela je mansarda in pritličje hiše, goreti pa je domnevno začelo v dnevni sobi zaradi napake na električnem vodniku," je pojasnila Nataša Pučko iz PU Ljubljane in dodala, da policija ni odkrila znakov kaznivega dejanja. 

Prav tako zaradi kratkega stika, tokrat v napeljavi na vozilu, je v petek zagorelo v avtomobilski 
delavnici v Mozirju. V požaru, v katerem je nastalo za dobrih 60 tisoč evrov škode, so zgorela tri 
vozila in več opreme. 

Največkrat so požari povezani z ogrevanjem

Policija, ki ob opravlja oglede kraja požara in zbira obvestila, še posebej, če obstaja sum stroritve uradno pregonjljivega kaznivega dejanja, ugotavlja, da so najpogostejši vzroki požarov v stanovanjskih objektih neposredno povezani z ogrevanjem prostorov. 

"Večinoma pri ogledih ugotovimo okvare in nepravilno uporabo peči, napake in nepravilno vzdrževanje dimnikov," pojasnjuje tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija. "Drugi najpogostejši vzrok za požare je napaka na električnih napeljavah."

Ne preobremenite podaljškov in razdelilcev!

Dodaja, da gre pri slednjih predvsem za objekte s starejšo napeljavo. "V večini primerov gre za 
večkrat predelano in pogostokrat preobremenjeno električno napeljavo," razlaga Menegalija. "Še vedno pa pogosto nastopi vzrok zaradi preobremenitev električnih podaljškov in razdelilcev. Tako uporabniki podaljškov nanje priklopijo porabnike z veliko večjo nazivno močjo, za kolikor je podaljšek izdelan. Posledično prihaja do pregrevanja podaljška in v najslabšem scenariju do požara."

Policija obravnava tudi veliko kuhinjskih požarov, ko ljudje pustijo hrano na grelnih telesih. 

Ko zagorijo gospodinjski aparati, nedavno je recimo zagorel 25 let star radijski sprejemnik ali pralni stroj, je pogosto razlog nepravilna uporaba. "Glede na dosedanje izkušnje lahko potrdimo, da smo kot vzrok za požar v stanovanjskih objektih ugotovili razna grelna telesa in njihovo nepravilno uporabo," opisuje Menegalija. "Tako lahko govorimo o električnih pečeh, grelnikih, fritezah, itd. Napake na drugih gospodinjskih aparatih so manj pogoste."

Cigaretni ogorki, svečke, nevzdrževani dimniki

Gasilska zveza Slovenije med pomembnimi vzroki za nastanek požarov v domačem okolju navaja še premična grelna telesa (v glavnem od decembra do februarja), cigaretne ogorke (povzročijo približno 25 odstotkov požarov s smrtnimi žrtvami) in alkoholizem (po nekaterih ocenah povzroči približno 40 odstotkov požarov s smrtnimi žrtvami).

"V zimskem času nastane veliko požarov v stanovanjskih objektih tudi zaradi slabo vzdrževanih dimovodnih naprav, prižganih svečk okoli novega leta ter uporabe svečk in kresničk na suhih novoletnih jelkah," pišejo pri GZS. "Da v kuhinji najpogosteje zagori, je logično, saj je v njej veliko naprav, ki oddajajo toploto."

Vprašanje, kateri štedilniki so varnejši - plinski ali električni,  je enostavno. "Odgovor je preprost, varni so oboji, če so tehnično brezhibni in če z njimi rokujemo po predpisih varnega dela," opozarjajo pri GZS. "Najbolj nevarni za nastanek požara pri pozabljeni hrani, ki jo pripravljamo, so klasični električni štedilniki. To so štedilniki, pri katerih kuhalna plošča še nima termostata za kontrolo temperature." Več o preventivi lahko preberete tukaj ...

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.