Dvakrat manj denarja za Mercator "lekcija za vse"

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Le malo kupcev bo odšlo v druge trgovine, ker je Mercator zamenjal lastnika. Bratuškova znova zatrdila, da s prodajo ni imela nič. "Niti jaz," dodaja njen hrvaški kolega.
Oglej si celoten članek

Po podatkih ankete Ninamedie bi le 6,6 odstotka kupcev manj kupovalo v Mercatorjevih trgovinah zaradi prodaje trgovca hrvaškemu Agrokorju. 48,2 odstotka vprašanih nakupovalnih navad zaradi prodaje podjetja ne namerava spremeniti, saj jim je vseeno, kdo je lastnik, dokler so zadovoljni s ponudbo in cenami.

Da bodo v Mercatorju po prodaji manj nakupovali, vendar ne zaradi same prodaje podjetja, je odgovorilo 3,9 odstotka vprašanih. Le 0,2 odstotka jih je odgovorilo, da bodo nakupovali več kot doslej, 5,7 odstotka vprašanih pa ne ve, ali bodo zaradi prodaje Mercatorja spremenili svoje nakupovalne navade.

Brez vmešavanja politike

Na vprašanja o prodaji Mercatorja sta danes po srečanju odgovarjala tudi slovenska premierka Alenka Bratušek in njen hrvaški kolega Zoran Milanović.

Bratuškova je Milanovića seznanila s s slovenskimi odzivi in težavami, s katerimi se srečuje. Ponovila je, da ni njena vlada tista, ki je prodala Mercator, temveč gospodarske družbe. Ponovila je, da "noče, ne želi in niti sme vplivati" na odločitve lastnikov Mercatorja.

"Upam, da so se lastniki izpogajali za dobre pogoje za zaposlene in dobavitelje, ter da bo to konec koncev dobro tudi za Slovenijo. Če bo posel uspešen in bomo zadovoljni vsi, Hrvati in Slovenci, bo to dobro za obe državi. Kot predsednica vlade se v ta posel ne vpletam," je izjavila slovenska premierka.

Drugačen vidik hrvaške in slovenske strani

"Niti jaz," je nadaljeval Milanović. Gre za gospodarsko transakcijo, ki je javnost v Sloveniji vidi na en, javnost na Hrvaškem pa na drug način.

"Pomembno je, da s združujemo na nek način, imamo podoben trg, danes je v prednosti ena stran, jutro druga, potem pa nekdo tretji. Pomembno je, da tega ne doživljamo z nacionalnimi strastmi. Gre za posel, denar, promet, dobiček, tudi izdelke in delovna mesta," je še dejal predsednik hrvaške vlade.

"To, da je Slovenija za Mercator dobila dvakrat manj denarja, kot bi lahko pred letom dni, je lekcija za vse nas," je še dejal Milanović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:41 23. Junij 2013.

    Če so prej levi plačali vstajnike, bi sedaj prav da desni odprejo denarnice. Sicer pa tiste vstajnike, ki sem videl …

  • 13:59 23. Junij 2013.

    Vešda, so ga prodal po tako mali ceni. Jankovič in ostali lastniki mercatorjevih delnic (med drugim Kučan) so dobili sigurno …

  • 08:25 23. Junij 2013.

    Saj ni problem v ponudbi, ki bo v Mercatorju z novim lastnikom, Hravati imajo mnogo dobrih izdelkov, mlečni izdelki od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.