Slovenija
36 ogledov

Dvakrat manj denarja za Mercator "lekcija za vse"

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Le malo kupcev bo odšlo v druge trgovine, ker je Mercator zamenjal lastnika. Bratuškova znova zatrdila, da s prodajo ni imela nič. "Niti jaz," dodaja njen hrvaški kolega.

Po podatkih ankete Ninamedie bi le 6,6 odstotka kupcev manj kupovalo v Mercatorjevih trgovinah zaradi prodaje trgovca hrvaškemu Agrokorju. 48,2 odstotka vprašanih nakupovalnih navad zaradi prodaje podjetja ne namerava spremeniti, saj jim je vseeno, kdo je lastnik, dokler so zadovoljni s ponudbo in cenami.

Da bodo v Mercatorju po prodaji manj nakupovali, vendar ne zaradi same prodaje podjetja, je odgovorilo 3,9 odstotka vprašanih. Le 0,2 odstotka jih je odgovorilo, da bodo nakupovali več kot doslej, 5,7 odstotka vprašanih pa ne ve, ali bodo zaradi prodaje Mercatorja spremenili svoje nakupovalne navade.

Brez vmešavanja politike

Na vprašanja o prodaji Mercatorja sta danes po srečanju odgovarjala tudi slovenska premierka Alenka Bratušek in njen hrvaški kolega Zoran Milanović.

Bratuškova je Milanovića seznanila s s slovenskimi odzivi in težavami, s katerimi se srečuje. Ponovila je, da ni njena vlada tista, ki je prodala Mercator, temveč gospodarske družbe. Ponovila je, da "noče, ne želi in niti sme vplivati" na odločitve lastnikov Mercatorja.

"Upam, da so se lastniki izpogajali za dobre pogoje za zaposlene in dobavitelje, ter da bo to konec koncev dobro tudi za Slovenijo. Če bo posel uspešen in bomo zadovoljni vsi, Hrvati in Slovenci, bo to dobro za obe državi. Kot predsednica vlade se v ta posel ne vpletam," je izjavila slovenska premierka.

Drugačen vidik hrvaške in slovenske strani

"Niti jaz," je nadaljeval Milanović. Gre za gospodarsko transakcijo, ki je javnost v Sloveniji vidi na en, javnost na Hrvaškem pa na drug način.

"Pomembno je, da s združujemo na nek način, imamo podoben trg, danes je v prednosti ena stran, jutro druga, potem pa nekdo tretji. Pomembno je, da tega ne doživljamo z nacionalnimi strastmi. Gre za posel, denar, promet, dobiček, tudi izdelke in delovna mesta," je še dejal predsednik hrvaške vlade.

"To, da je Slovenija za Mercator dobila dvakrat manj denarja, kot bi lahko pred letom dni, je lekcija za vse nas," je še dejal Milanović.

Komentarjev 12
  • Žvižgač 14:41 23.junij 2013.

    Če so prej levi plačali vstajnike, bi sedaj prav da desni odprejo denarnice. Sicer pa tiste vstajnike, ki sem videl in slišal po TV so bili taki, da ko bi jih kdo mal nazijal, bi tekli mamici pod krilo. Ko ...prikaži več bom videl vstajnike, ki se jim bo tudi policija pridružila, ker bodo ugotovili, da nimajo koga in zakaj braniti bo ta pravo. Ko bo obsojenec iz Avstralije spremljal dogajanje in župan najlepšega mesta iz Srbije in, ko bo Virant v letalu na poti na drugo celino, bom verjel, da mislijo resno in takrat bom zraven. Dokler pa recitirajo pesmi in pojejo ter se zabavajo na ulici, na take hauba partye jaz ne hodim, ker sem že prestar.

  • zztop 13:59 23.junij 2013.

    Vešda, so ga prodal po tako mali ceni. Jankovič in ostali lastniki mercatorjevih delnic (med drugim Kučan) so dobili sigurno drugo ceno pod mizo, ovce Janko-bratovškove. Sicer pa bo sedaj ta Helga prodala še NKMB, da se ne bo vidlo ...prikaži več komu je keš talala, saj je bila v nadzornem v tej banki. Jebo vas febo. Kje ste ustajniki? A, vas je treba plačat? V MB mečejo delavce na cesto, zmanjšali so plače javnim uslužbencem , zmanjšali so dodatek dijaškim malicam a je zdej vse vredu? Na ulici ni bilo nbega. Pokvarjenci ste vsi po vrsti, ki ste držal s prejšnjo vlado in še večji , ki držite in navijate za te kretene ! Če ste prej bili razdeljeni v leve in desne, sedaj vam to ne bi bilo treba, ker gre za vse, za navadno rajo, ki ji boste pripadali slej ko prej tudi vi!

  • Šemefuky 08:25 23.junij 2013.

    Saj ni problem v ponudbi, ki bo v Mercatorju z novim lastnikom, Hravati imajo mnogo dobrih izdelkov, mlečni izdelki od Dukata so zame neprimerno boljši od Ljubljanskih mlekarn, Kraš, salame in še marsikaj, ne dvomim, da ne bi tudi cenovno ...prikaži več ugodni, vendar potem vemo kaj bo z našimi kmeti, živilsko predelovalno industrijo in vsem, kar Todorič na hrvaškem obvladuje.Problem, je tudi, da izgleda, da nam je zmanjkalo naših izkoriščevalcev in lopovov pa moramo še enega hujšega uvoziti, zato, da bo Zoki pri prodaji delnic mal profitiral, pa kakšen svoj puf plačal.Pivovarna Laško bo prej ali slej enako končala z Unionom in Radensko vred, za NLB pa itak vemo, da čim bodo našli koga, ki mu jo lahko podarijo, da bo tudi šla, ker drugače nam bo PreVirant že vso plačo pobral in je ne bo s čim dokapitalizurati. Zato naj gredo vsi u 3PM.