Epidemiološke razmere se slabšajo v večini regij

Foto: Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Foto: Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
"Pretirano optimistični ne smemo biti, saj ostajajo razmere v vseh regijah resne," je ob predstavitvi zadnjih podatkov o stanju epidemije dejala govorka Maja Bratuša.
Oglej si celoten članek

"Okužbe na včerajšnji dan kažejo na razpršenost virusa po vsej državi. Porast okužb je opazen občinah obalno-kraške, pomurske in gorenjske regije. Še vedno ostaja visoko število novih okuž tudi v posavski in zasavski regiji," je na tiskovni konferenci povedala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. Slabši dnevni rezultati so vplivali tudi na poslabšanje sedemdnevnega števila primerov.

V torek je bilo v Sloveniji potrjenih 1.430 okužb s testi PCR in 420 okužb s hitrimi testi. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 26,4 odstotka, hitrih testov pa štiri odstotke. Skupaj je bilo tako potrjenih 1.850 novih okužb, kar je 8,1 odstotka več kot prejšnji torek.  

Foto: Vlada RS podatki koronavirus "Danes objavljeni podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regiji. Včerajšnji podatki so nekoliko bolj spodbudni le za podravsko, goriško in primorsko-notranjsko regijo," je pojasnila Bratuša. "Pretirano optimistični zaradi tega ne smemo biti, saj ostajajo razmere v vseh regijah resne. Še posebej pa je stanje zaskrbljujoče v goriški regiji. Ta je namreč regija, ki ima največje število povprečnih okužb v zadnjih sedmih dnevih na sto tisoč prebivalcev."

Foto: Vlada RS podatki koronavirus "Razmere so slabše v vseh ostalih regijah, še posebej pa je poslabšanje opazno v osrednjeslovenski regiji. Danes sedemdnevno število potrjenih okužb znaša 288, včeraj je znašalo 272. Še vedno pa je glede na spodnji kriterij, ki predvideva, da je 362 tisti mejnik, ki dopušča, da je osrednjeslovenska v rdeči fazi, osrednjeslovenska trdno v rdeči faz," je dodala. 

Koroška regija se trenutno najbolje drži, saj bi glede na kriterije lahko bila v oranžni fazi.

"V obalno-kraški regiji danes sedemdnevno povprečje znaša 81, meja za rdečo fazo je 76. Ta meja je bila dosežena pretekli teden, ko je vlada sprejemala odločitev. Današnji podatki so žal slabši. Podobno velja tudi za zasavsko regijo. Razmere so tam slabše, kot so bile en teden nazaj. Trenutno znaša sedemdnevno število povprečnih okužb 41, meja za rdečo fazo pa je postavljena pri 37," je povedala Bratuša. 

Foto: Vlada RS podatki koronavirus

"Sprejemov je bilo včeraj nekoliko manj kot dan prej, odpusta je bilo manj kot dan prej. Število pacientov na intenzivnih oddelkih je eno najnižjih v zadnjih dveh mesecih," je o podatkih o stanju v bolnišnicah dejala Bratuša.

V bolnišnicah se zdravi 1144 pacientov oziroma 13 manj kot dan pred tem. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 172 pacientov, kar je 20 manj kot dan pred tem. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 86 pacientov, odpuščenih pa je bilo 80 ljudi. 

Po besedah Bratuše so spodbudni tudi podatki iz UKC Ljubljana, kjer je bilo zjutraj hospitaliziranih 317 bolnikov s covidom, kar je pet manj kot včeraj, 54 se jih zdravi na intenzivnih oddelkih, kar je devet manj kot včeraj. 

Foto: Vlada RS podatki koronavirus Včeraj je v bolnišnicah umrlo 19 oseb, smrti v domovih starejših včeraj ni bilo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 14:03 27. Januar 2021.

    Če se povsod slabša, torej ukrepi niso primerni. A je kakšna druga razlaga?

  • 13:27 27. Januar 2021.

    nekateri kao videvajo na tisoce ljudi, ki se ne drzijo ukrepov, a uradni podatki o tem ne obstajajo, niti slike, …

  • 13:25 27. Januar 2021.

    Vsi maske dol in v službe, šole vse odpret, za vse... Potem naj pa naravna selekcija naredi svoje...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.