Slovenija
26964 ogledov

Epidemiološke razmere se slabšajo v večini regij

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
"Pretirano optimistični ne smemo biti, saj ostajajo razmere v vseh regijah resne," je ob predstavitvi zadnjih podatkov o stanju epidemije dejala govorka Maja Bratuša.

"Okužbe na včerajšnji dan kažejo na razpršenost virusa po vsej državi. Porast okužb je opazen občinah obalno-kraške, pomurske in gorenjske regije. Še vedno ostaja visoko število novih okuž tudi v posavski in zasavski regiji," je na tiskovni konferenci povedala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. Slabši dnevni rezultati so vplivali tudi na poslabšanje sedemdnevnega števila primerov.

V torek je bilo v Sloveniji potrjenih 1.430 okužb s testi PCR in 420 okužb s hitrimi testi. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 26,4 odstotka, hitrih testov pa štiri odstotke. Skupaj je bilo tako potrjenih 1.850 novih okužb, kar je 8,1 odstotka več kot prejšnji torek.  

podatki koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS
"Danes objavljeni podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regiji. Včerajšnji podatki so nekoliko bolj spodbudni le za podravsko, goriško in primorsko-notranjsko regijo," je pojasnila Bratuša. "Pretirano optimistični zaradi tega ne smemo biti, saj ostajajo razmere v vseh regijah resne. Še posebej pa je stanje zaskrbljujoče v goriški regiji. Ta je namreč regija, ki ima največje število povprečnih okužb v zadnjih sedmih dnevih na sto tisoč prebivalcev."

podatki koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS
"Razmere so slabše v vseh ostalih regijah, še posebej pa je poslabšanje opazno v osrednjeslovenski regiji. Danes sedemdnevno število potrjenih okužb znaša 288, včeraj je znašalo 272. Še vedno pa je glede na spodnji kriterij, ki predvideva, da je 362 tisti mejnik, ki dopušča, da je osrednjeslovenska v rdeči fazi, osrednjeslovenska trdno v rdeči faz," je dodala. 

Koroška regija se trenutno najbolje drži, saj bi glede na kriterije lahko bila v oranžni fazi.

"V obalno-kraški regiji danes sedemdnevno povprečje znaša 81, meja za rdečo fazo je 76. Ta meja je bila dosežena pretekli teden, ko je vlada sprejemala odločitev. Današnji podatki so žal slabši. Podobno velja tudi za zasavsko regijo. Razmere so tam slabše, kot so bile en teden nazaj. Trenutno znaša sedemdnevno število povprečnih okužb 41, meja za rdečo fazo pa je postavljena pri 37," je povedala Bratuša. 

podatki koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Sprejemov je bilo včeraj nekoliko manj kot dan prej, odpusta je bilo manj kot dan prej. Število pacientov na intenzivnih oddelkih je eno najnižjih v zadnjih dveh mesecih," je o podatkih o stanju v bolnišnicah dejala Bratuša.

V bolnišnicah se zdravi 1144 pacientov oziroma 13 manj kot dan pred tem. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 172 pacientov, kar je 20 manj kot dan pred tem. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 86 pacientov, odpuščenih pa je bilo 80 ljudi. 

Po besedah Bratuše so spodbudni tudi podatki iz UKC Ljubljana, kjer je bilo zjutraj hospitaliziranih 317 bolnikov s covidom, kar je pet manj kot včeraj, 54 se jih zdravi na intenzivnih oddelkih, kar je devet manj kot včeraj. 

podatki koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Včeraj je v bolnišnicah umrlo 19 oseb, smrti v domovih starejših včeraj ni bilo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 29
 • Avatar olor
  olor 14:03 27.januar 2021.

  Če se povsod slabša, torej ukrepi niso primerni. A je kakšna druga razlaga?

 • igorgeus 13:27 27.januar 2021.

  nekateri kao videvajo na tisoce ljudi, ki se ne drzijo ukrepov, a uradni podatki o tem ne obstajajo, niti slike, pa ima vsak telefon to moznost. ocitno gre za lazi, da lahko ukrepe podaljsujemo. ko bo privatizacija dokoncno zakljucena, pa ...prikaži več ukrepi vec ne bodo vazni, ane? Upam da imate tisti, ki drzite vreco vsaj kaj od tega, drugace nam samo nizate kolektivni iq (prosto po Normi Korosec).

 • Luksi 13:25 27.januar 2021.

  Vsi maske dol in v službe, šole vse odpret, za vse... Potem naj pa naravna selekcija naredi svoje...