Slovenija
38169 ogledov

Novi podatki: To nas lahko skrbi

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Primerjava s prejšnjim tednom ni vzpodbudna.

V torek je bilo v Sloveniji potrjenih 1.430 okužb s testi PCR in 420 okužb s hitrimi testi. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 26,4 odstotka, hitrih testov pa štiri odstotke. 

Skupaj je bilo tako potrjenih 1.850 novih okužb, kar je 8,1 odstotka več kot prejšnji torek. 

Število aktivnih primerov je trenutno 17.884, sedemdnevno povprečje novih primerov se je povečalo za 1,6 odstotka in znaša 1.251,7. 

V bolnišnicah je 1144 bolnikov s covidom-19. Na intenzivnih oddelkih je 172 ljudi. Včeraj so iz bolnišnic odpustili 80 ljudi. 

Umrlo je 19 ljudi, s čimer se je skupno število povzpelo na 3425.

Podatke, ki so bili objavljeni danes, bo vlada upoštevala danes, ko bo odločala o tem, katere ukrepe bo sprejela. Glede na poslabšanje v treh regijah in na vladni semafor ukrepov lahko pričakujemo, da se bodo v nekaterih regijah šole prihodnji teden spet zaprle. Danes bodo znani tudi podatki o tem, kako razširjena je angleška varianta virusa v Sloveniji. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je do torka pri treh od 291 vzorcev dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleško različico. 

Strokovnjaki Instituta Jožef Stefan opozarjajo, da "epidemija verjetno zelo počasi upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97. Ocenjujemo, da se vsakih pet dni prekuži približno 1 % populacije, R pa kljub temu ne pada zaradi naraščanja deleža novega bolj kužnega seva".

V prognozi razvoja epidemije so na IJS predpostavili, da je delež novega seva 2 odstotka in da je 50 odstotkov bolj kužen od običajnega seva ter da zaradi sproščanje ukrepov v rdeči fazi reprodukcijsko število R zraste za 5 %. Upoštevali so tudi cepljenje oskrbovancev v domovih starejših občanov.

projekcija covid-19 | Avtor: IJS IJS
 

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 6
  • krucefiks 22:49 27.januar 2021.

    Dokler je JJ na vladi nas res lahko skrbi iz države dela koncentracijsko taborišče

  • cvetko 22:11 27.januar 2021.

    Jest res nism in ne verjamem v test sem pozitiven, zdravjem sm pa res u kurcu nobenmu ne prvošmšim mojga stanja ksm glih zaglih še lahko trenutno doma

  • RAZOČARANI 14:33 27.januar 2021.

    Ja, teste je treba porabit, da ne bo kdo potem kriv da so jih kupili brez veze.