Erjavec: Žarnić ali Gajšek

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Kadrovska komisija DeSUS strankinemu izvršnemu odboru predlaga, da naj stranka svojega kandidata za novega ministra za okolje izbere med Rokom Žarnićem in Miranom Gajškom, je dejal Erjavec.
Oglej si celoten članek

- Izvršni odbor, ki bo zasedal v ponedeljek, lahko predlaga oba kandidata, enega ali nobenega.
- Pahor mora najkasneje do desetega februarja predlagati novega kandidata za ministra za okolje.
- V primeru, da premier predlaga kandidata v ponedeljek, se mora ta nato v treh do sedmih dneh zagovarjati pred pristojnim delovnim telesom v DZ-ju.
Neuradno naj bi imel več možnosti Žarnić.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je na novinarski konferenci po seji komisije povedal, da naj stranka kandidata izbere med univerzitetnim profesorjem na ljubljanski fakuleti za gradbeništvo in geodezijo Rokom Žarnićem in šefom urbanizma pri Mestni občini Ljubljana Miranom Gajškom.

Stranka je po Erjavčevih besedah na kadrovski komisiji ponovno pregledala vse kandidature, za Žarnića in Gajška pa se je odločila, ker sta oba izkušena strokovnjaka. Oba sta tudi člana stranke DeSUS - Žarnić od avgusta, Gajšek pa od septembra lani.

"Gajšek je kazen že odslužil"
Na vprašanje, ali se mu zdi Gajšek, ki je bil zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsojen na štiri meseca zapora z dvoletno preizkusno dobo, primeren kandidat za ministra, je Erjavec odgovoril, da je Gajšek svojo kazen že odslužil, zato ne ve, "zakaj bi to bila ovira".



Pahor se je že odločil
Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da bo predlog za imenovanje novega ministra za okolje in prostor poslal v DZ v začetku prihodnjega tedna. "Osebno sem se že odločil," je povedal Pahor, ni pa razkril imena kandidata.

Čeprav je bil Gajšek pravnomočno obsojen, je po naših neuradnih informacijah iz virov blizu koaliciji slišati, da je od njegove obsodbe preteklo že toliko časa, da je iz registra že izbrisana.

Pahor je poudaril, da se želi o človeku, ki bo na položaju ministra za okolje in prostor zamenjal Karla Erjavca, najprej dogovoriti z vodstvom stranke DeSUS in koalicijo. "Če se bosta DeSUS in koalicija strinjala, s čimer bom imel jamstvo za politično večino v DZ, bom ta predlog takoj v začetku prihodnjega tedna poslal predsedniku DZ Pavlu Gantarju," je dejal.

  Foto: Žurnal24







"Žarnić je edini kandidat"
"Poklical sem vodjo poslanske skupine, ki mi je dejal, da je novi kandidat za okoljskega ministra Roko Žarnić," je pred zasedanjem komisije za zurnal24.si zatrdil Matjaž Zanoškar. Na vprašanje, ali je Žarnić trenutno edini kandidat za ministra, je Zanoškar odgovoril pritrdilno.
 
Vodja Desusove poslanske skupine Joško Godec je potrdil, da je prišlo zgodaj popoldan v vladnih prostorih do sestanka med Rokom Žarničem, ki ga nekateri mediji omenjajo kot novega okoljskega ministra, premierjem Pahorjem in sekretarjem Desusa Ljubomirjem Jasničem.

"Do sestanka je prišlo. Vsebino dogovora bo na popoldanski tiskovni konferenci po sestanku kadrovske komisije predstavil sekretar Desusa Ljubomir Jasnič. Imeli smo kandidata, ki se je odrekel kandidaturi. Po pravilniku pa ni samo en kandidat, ampak jih je več," je zatrdil Godec.

Kandidaturo zanikal

Dopoldan so se o domnevnem sestanku med Žarničem in Pahorjem razpisali na strani pozareport.si. Žarnić pravi, da se o kandidaturi za okoljskega ministra z njim ni pogovarjal nihče. "Sem univerzitetni profesor, s Pahorjem pa se v življenju nisem srečal, poznam ga iz časopisov,'' je dejal za STA.

Ni član stranke
Žarnić je poudaril, da ni član nobene stranke, sicer pa je profesor na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Je strokovnjak na področjih gradbenih materialov in potresnega inženirstva. Za svoje delo je prejel že nekaj nagrad, leta 2004 pa je ustanovil Slovensko gradbeno tehnološko platformo.

Včeraj se je stranka DeSUS odločila, da bo premierju najprej za novega ministrskega kandidata predlagala poslanca Zanoškarja. Ta je po pogovoru s Pahorjem kandidaturo dokončno umaknil. Prvič je kandidaturo zavrnil že pred dnevi.

Sicer pa nam je Zanoškar že včeraj, ko je še zanikal svojo kandidaturo, namignil: ''Mislim, da bo kandidat neki doktor znanosti.''

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.