Evropsko sodišče udarilo po Sloveniji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je presodilo, da pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva.
Oglej si celoten članek

V primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji je prišlo do kršitve 1. člena dodatnega protokola h konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ugotavlja ESČP. Vlagatelji niso imeli na voljo učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko izpodbijali izredne ukrepe Banke Slovenije.

Omenjeni člen navaja, da ima vsaka fizična ali pravna oseba pravico do mirnega uživanja svojega premoženja. Nikomur ne sme biti premoženje odvzeto, razen če je to v javnem interesu, v skladu s pogoji, ki jih določa zakon ter ob spoštovanju splošnih načel mednarodnega prava.

Slovenija Izbrisana dobila dva milijona evrov

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zapisalo, da morajo imeti vlagatelji dostop do pravnih sredstev, ki jim omogočajo učinkovito izpodbijanje odločitve o odvzemu premoženja. Tak dostop mora biti v praksi zagotovljen, "kakor hitro je to mogoče".

Gre za primer razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice saniranih bank v letih 2013 in 2014 v Sloveniji. Postopek pred ESČP proti državi je sprožila sedmerica vlagateljev, ki so mnenja, da niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva in sojenja v razumnem roku.

Ukrepi, sprejeti v sanaciji šestih bank, so razlastili več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic oz. delnic teh bank v skupni vrednosti 960 milijonov evrov. Tisti, ki so jih takratni postopki prizadeli, še vedno nimajo zagotovljenega ustreznega pravnega varstva.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:52 14. September 2021.

    Upajmo, da bomo dočakali sodni epilog te zadeve tudi na domačih sodiščih Odtujitev 960 milijonov razlaščencem ni nič drugega kot …

  • 16:21 14. September 2021.

    Šivilja ima tako debelo kožo, da Janši očita kršitev vladavine prava. Pogleda naj se raje v ogledalo. Ig vabi.

  • 16:15 14. September 2021.

    Trojka Čufer, Bratušek in Jazbec dobila sporočilo iz ESČP o kratenju človekovih pravic pri bančnih izbrisih podrejenih delnic. Ko bodo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.