Slovenija
9525 ogledov

Izbrisana dobila dva milijona evrov

Denar
1/2
Dva izbrisana imetnika podrejenih obveznic sta na sodišču od Abanke iztožila dva milijona evrov.

Dva izmed izbrisanih lastnikov podrejenih obveznic sta že prišla do poplačila, poroča Siol. Višje sodišče v Celju je namreč potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Abanki naložilo, da mora zakoncema I. K. in M. K., znanemu celjskemu odvetniškemu paru, vrniti vso vplačano glavnico skupaj z obrestmi, denar pa naj bi tudi že bil nakazan. Šlo naj bi za dva milijona evrov. 

Večina izbrisanih sicer čaka, da bo sprejet zakon o sodnem varstvu, ki bi jim omogočal skupinsko vložitev tožb. Rok za sprejem, ki ga je postavilo ustavno sodišče, je potekel že pred dvema letoma. 

Zakonca K. sta februarja 2007 kupila za 1,1 milijona evrov podrejenih obveznic tedanje Banke Celje. V tožbi sta trdila, da pred nakupom nista bila obveščena o visokem tveganju, saj so jima na banki povedali, da "gre za varno naložbo in da sta lahko ob obveznice samo v primeru stečaja banke", sodišče se je strinjalo, da bi jima morala banka povedati, da "lahko v primeru padca kapitalskih količnikov izgubita denar tudi brez stečaja, zgolj z reorganizacijskimi ukrepi Banke Slovenije, saj je ta možnost obstajala že od leta 2001 dalje".

Sodba razkriva še, da se je Banka Celje obrnila na komitente, ki so imeli v depozitih večje vsote denarja, in jih prepričala, naj jih raje vložijo v obveznice, še poroča Siol. Sodišče je zato sklenilo, da sta pogodbi o nakupu obveznic nični. Abanka je zato morala zakoncema K. vrniti vplačani denar z obrestmi, sodišče pa ji je naložilo še plačilo vseh stroškov.

V operaciji sanacije bank je bilo izbrisanih za okrog pol milijarde evrov podrejenih obveznic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • darja32 16:12 23.avgust 2019.

    Bravo Slovenija!

  • Vseslovensko Združenje Malih D 14:13 23.avgust 2019.

    V VZMD z navdušenjem pozdravljajo pravnomočno sodbo Višjega sodišča v Celju, da mora Abanka razlaščenima kupcema podrejenih obveznic Banke Celje vrniti vplačani znesek, skupaj z obrestmi. Več na: VZMD.si

  • perhan63 13:52 23.avgust 2019.

    če ne bi bila odvetnika bi dobila nič