Slovenija
1283 ogledov

Evropsko sodišče udarilo po Sloveniji

Slovenija 17.04.2013 Banka Slovenije, stavba na slovenski cesti 35 v Ljubljani; Saša Despot
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je presodilo, da pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva.

V primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji je prišlo do kršitve 1. člena dodatnega protokola h konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ugotavlja ESČP. Vlagatelji niso imeli na voljo učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko izpodbijali izredne ukrepe Banke Slovenije.

Omenjeni člen navaja, da ima vsaka fizična ali pravna oseba pravico do mirnega uživanja svojega premoženja. Nikomur ne sme biti premoženje odvzeto, razen če je to v javnem interesu, v skladu s pogoji, ki jih določa zakon ter ob spoštovanju splošnih načel mednarodnega prava.

Denar Slovenija Izbrisana dobila dva milijona evrov

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zapisalo, da morajo imeti vlagatelji dostop do pravnih sredstev, ki jim omogočajo učinkovito izpodbijanje odločitve o odvzemu premoženja. Tak dostop mora biti v praksi zagotovljen, "kakor hitro je to mogoče".

Gre za primer razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice saniranih bank v letih 2013 in 2014 v Sloveniji. Postopek pred ESČP proti državi je sprožila sedmerica vlagateljev, ki so mnenja, da niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva in sojenja v razumnem roku.

Ukrepi, sprejeti v sanaciji šestih bank, so razlastili več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic oz. delnic teh bank v skupni vrednosti 960 milijonov evrov. Tisti, ki so jih takratni postopki prizadeli, še vedno nimajo zagotovljenega ustreznega pravnega varstva.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • mirror 19:52 14.september 2021.

    Upajmo, da bomo dočakali sodni epilog te zadeve tudi na domačih sodiščih Odtujitev 960 milijonov razlaščencem ni nič drugega kot kraja. Bratuškova, Jazbec in Čufer so upali da razlaščenci ne bodo šli s tožbami do ESČP. Vsi lastniki odtujenih delnic ...prikaži več bodo tožili državo in zahtevali denar z obrestmi in ga bodo tudi dobili. Glavnim akterjem te zgodbe je treba pa soditi in za vedno onemogočiti dostop do državnih služb v zvezi s financami. Bratuškova pa naj odstopi z vseh funkcij.

  • mirror 16:21 14.september 2021.

    Šivilja ima tako debelo kožo, da Janši očita kršitev vladavine prava. Pogleda naj se raje v ogledalo. Ig vabi.

  • mirror 16:15 14.september 2021.

    Trojka Čufer, Bratušek in Jazbec dobila sporočilo iz ESČP o kratenju človekovih pravic pri bančnih izbrisih podrejenih delnic. Ko bodo volitve, volite SAB, da vas bo Alenka Bratušek še enkrat dodobra obrala.

Sorodne novice