Dovolj ima: Zahteva menjavo Kacina in Kreka!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Nujno je, da naša vlada spremeni pristop," meni Tanja Fajon, voditeljica SD, ki opozarja na "zmedeno, nekonsistentno in nestrokovno komunikacijo".
Oglej si celoten članek

Sredino dogajanje, ko je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant napovedala omilitev ukrepa glede nošenja mask v šolah, vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je to zanikal, je po mnenju Tanje Fajon, predsedujoče SD, "samo zadnji primer zmedene, nekonsistentne in nestrokovne komunikacije". 

Fajonova je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši zapisala, da takšno ravnanje ni "omejeno samo na komunikacijo, ampak na celotno vladno upravljanje z epidemijo". Zato meni, da je nujno, da vblada spremeni pristop. 

Menjala bi Kacina in Kreka

V pismu je premierju predlagala štiri stvari, med njimi tudi dve kadrovski spremembi. "Predlagam, da zamenjate direktorja NIJZ Milana Kreka z osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije ter glede na zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ omogočila glas stroke pri upravljanju stroke," je zapisala. "Predlagam, da zamenjate uradnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina z osebo iz epidemiološke stroke, ki bo na miren, preudaren in pojasnjevalen način prevzela ključno vlogo pri komunikaciji z javnostjo." 

Covid-19 v SLO Kacin: Na mizi spet možnost prepovedi gibanja

Upravljanje epidemije se mora po mnenju Fajonove vrniti v roke epidemiološke stroke, vlada pa mora sprejemati odločitve na podlagi njenih strokovnih priporočil. "Pozdravljam namero za oblikovanje načrta za upravljanje epidemije pred pričakovanim poslabšanjem epidemiološke slike, vendar vam predlagam, da ga prirpavite v sodelovanju in z vključevanjem različnih strok, ukrepi pa naj bodo logičn in življenjski, komunicirani jasno in iskreno." 

Za uspešno omejevanje širjenja okužb in za učinkovito zdravstveno oskrbo bolnih je po njenem nujno potrebno poskrbeti tudi za takojšnjo in urgentno okrepitev sposobnosti zdravstvenega sistema za obravnavo in pomoč bolnikom z respiratornimi težavami in zagotoviti dostopnost do primarnih zdravstvenih storitev, do diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za vsa druga akutna in kronična obolenja. 

Jožef Stefan Slabe novice: To kaže projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji

Za sklic političnega vrha

Fajonova podpira pobudo predsednice SAB Alenke Bratušek za sklic političnega vrha, namenjenega dogovorom o upravljanju epidemije. "Zavedam se, da imamo skupno odgovornost za soočenje z izzivi, ki med ljudmi povzročajo strah, negotovost in nezaupanje," je še dodala Fajonova, ki upa, da bo premier njene predloge vzel resno. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 60

  • 09:43 2. Oktober 2020.

    Fafajonka, ti lahko menjša saksofonista za kakega frulaša/ kitarista/ bobnarja, še najbolje pa za HARMONIKARJA !!

  • 09:11 2. Oktober 2020.

    Firaonka. Tako izgleda, in se tudi obnaša.

  • 07:46 2. Oktober 2020.

    Navsezadnje niti ni čudno in ni edina

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.