Zdravje
16948 ogledov

Slabe novice: To kaže projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji

covid-19 UKC
1/7
UKC LJ
Reprodukcijsko število R vztraja pri 1,3 in trenutno celo raste, kar ne obeta nič dobrega, kaže analiza, ki so jo pripravili na Institutu Jožef Stefan.

Napoved, ki so jo zadnji septembrski dan pripravili na Institutu Jožef Stefan, kot rečeno, ne obeta nič dobrega. Reprodukcijsko število R vztraja pri 1,3, podvojitveni čas pa znaša 18 dni ob 3 uvoženih primerih na dan. 

projekcije širjenja covid-19 IJS | Avtor: IJS IJS

"Učinki teh zadnjih ukrepov naj bi se vse močneje poznali po 26.9., vendar nič ne kaže na to, da bi uspeli R spustiti, kaj šele, da bi ga spustili pod potrebnih 0,95 (pri 3 uvoženih/dan) za obvladovanje epidemije," ugotavljajo na institutu.

Analizo in napovedi so pripravili za scenarij, po katerem je reprodukcijsko število R 1,3 in dnevno beležimo 3 uvožene primere. Ob tem so predpostavili, da ukrepi, sprejeti 19. septembra, niso učinkoviti. "V tem primeru bo število pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 50 do 300 okoli trenutne povprečne vrednosti 153, ki bo naraščala," so zapisali. 

V prognozi za bolnišnice je predstavljena napoved z R = 1,3 (in 3 uvoženi/dan) za primer, da sprejeti novi ukrepi niso učinkoviti (po 19.9. še naprej R = 1,3), in za neverjeten primer, da bodo skupaj z dosedanjimi dovolj učinkoviti (po 19.9. optimistično R = 0,9). Dodatno sta predstavljena še scenarija z R = 1,5 in R = 1,1 po 19.9. 

projekcije širjenja covid-19 IJS | Avtor: IJS IJS

V primeru, da ukrepi niso bili dovolj učinkoviti, lahko vidimo še naprej strm porast števila hospitaliziranih. Do 21. oktobra bi tako lahko bilo v bolnišnicah okoli 250 ljudi. Od tega bi jih skoraj 50 potrebovalo zdravljenje na oddelkih intenzivne nege. V primeru, da bi ukrepi učinkovali, bi se število bolnikov v bolnišnicah znižalo in gibalo okoli številke 75, medtem ko bi zdravljenje na intenzivni negi potrebovalo okoli 20 ljudi. 

Iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja NIJZ (stanje na dan, 27. september 2020), je razvidno, da število pozitivnih testov narašča v vseh kategorijah, razen v kategoriji uvoženi primeri. "Kategoriji »vsi« in »lokalni vir« naraščata spet vse hitreje (črna in rdeča krivulja se krivita v smeri navzgor), kar nakazuje, da imamo (verjetno) eksponentno rast, kar je slabo," kaže analiza IJS.

projekcije širjenja covid-19 IJS | Avtor: IJS IJS
Smrtnost je v drugem valu manjša. "Iz tabele 1 (stanje 29.9.2020) je razvidno, da je smrtnost po starostnih kategorijah v drugem valu epidemije glede na pozitivne teste približno 50 % manjša kot v prvem valu (upoštevali smo tipičen dvotedenski časovni zamik od pozitivnega testa do smrti)," so še zapisali.

projekcije širjenja covid-19 IJS | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mihatirs 12:47 01.oktober 2020.

    pošteno povedano jeb...te se...Mej niste zapiral, ko bi bilo potrebno, petkove kolesarje se ignorira in sedaj bomo ostali trpel zarad tega...trenutno mi je čisto vseeno za ukrepe in tudi nadaljnjih zagroženih ukrepov se ne mislim več držati. HVALA