Finančna injekcija za Adrio Airways

Foto: Anže Petkovšek Stečajni upravitelj Adrie Airways je blagovno znamko najprej prodajal po izklicni ceni 100.000 evrov. V tretjem poskusu je dobil bistveno manj.
Foto: Anže Petkovšek Stečajni upravitelj Adrie Airways je blagovno znamko najprej prodajal po izklicni ceni 100.000 evrov. V tretjem poskusu je dobil bistveno manj.
Družba 4K Invest je dokapitalizirala Adrio Airways.
Oglej si celoten članek

Napovedana dokapitalizacija družbe Adria Airways v višini štirih milijonov evrov je zaključena, saj je njena lastnica, družba 4K Invest, nakazala vsa sredstva, so sporočili iz Adrie. Še večja dokapitalizacija v višini najmanj 10 milijonov evrov ostaja načrtovana za prvo četrtletje prihodnjega leta.

Kot so pojasnili v Adrii, bo vplačilo namenjeno za nadaljnji poslovni razvoj in rast. Tokrat očitno gre za dejanski denar, saj so v preteklosti prevoznika pred insolventnostjo reševali z različnimi računovodskimi triki.

Kot je pred dnevi spomnil spletni portal Siol, je bilo povečanje kapitala v preteklosti tudi umetno. 4K Invest naj bi namreč v preteklosti med drugim izvedel manever, v katerem je dobil nazaj blagovno znamko Adria, ki jo je konec leta 2016 prodal podjetju, povezanim s skladom 4K Invest, in za katero od tedaj plačuje licenčnino. S tem manevrom se je Adria dejansko rešila pred stečajem.

Pomanjkanje kapitala naj bi reševali tudi z dogovorom z vlado in podaljšanjem najemnega obdobja za zemljišče na Brniku, kjer stoji upravna stavba Adrie in je v lasti države, je navedel portal.

Slovenija Adria ukinja lete v tri prestolnice

Nove težave v zraku

V javnosti je bilo v zadnjih tednih slišati tudi številne navedbe o novih težavah letalskega prevoznika. Konec novembra je morala Adria po pripovedovanju potnikov zaradi pomanjkanja goriva prekiniti polet z egiptovskega letovišča Hurgada v Ljubljano, v začetku decembra pa se je moralo letalo na rednem poletu v Frankfurt zaradi "indikacije dima v letalu" vrniti na ljubljansko letališče.

Adria Airways je sicer lansko leto sklenila s 5,4 milijona evrov čiste izgube, potem ko so leto prej zaradi prodaje blagovne znamke beležili dobiček. Lansko izgubo v Adrii pripisujejo predvsem rasti cene goriva. Prihodki so se v primerjavi z letom 2016 okrepili za 1,7 odstotka in se ustavili pri 159,2 milijona evrov.

Po neuradnih podatkih, ki jih navajajo mediji, naj bi z izgubo končali tudi letošnje leto, negativni poslovni izid pa naj bi bil eden najvišjih v zgodovini podjetja.

Slovenija To čaka Adrio Airways do konca leta

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.