Vlada še za 30 dni podaljšala epidemijo

Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Gantar je poudaril, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa.
Oglej si celoten članek

"Vlada bo glede na trenutne epidemiološke razmere morala podaljšati epidemijo za 30 dni. Pravkar o tem poteka dopisna seja," je na novinarski konferenci vlade naznanil vladni govorec Jelko Kacin.

Otroci čez dva tedna že v šole?

Kljub temu pa minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. "Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje," je dejal ob robu seje DZ.

"Mislim, da bomo z novimi ukrepi uspeli krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo," je povedal. Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. "Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni," je povedal.

Ukrepi Kje lahko popijem "coffe to go" in zakaj lahko kupim žarnico, ne pa televizorja

A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. "Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema," je povedal.

Težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je "po bitki lahko biti general". Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. A je trenutno težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

COVID-19 V SLO Znani novi podatki, ti niso spodbudni

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. "To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni," je pojasnil. "Situacija gotovo ni črno-bela," je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

covid-19 Več kot polovica Slovencev se ne namerava cepiti

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 08:49 17. November 2020.

    Poserjem se vam na glavo, sadisti mafijski.

  • 07:34 17. November 2020.

    Če,ko ,morda,verjetno,sigurno,se še ne ve,bomo-to je le nekaj besed,ki jih že mesece slišimo iz ust "strokovnjakov",rezultati pa katastrofalni,delujejo pa ravno …

  • 07:19 17. November 2020.

    Men je ta vlada uničla živlene in jaz zdaj namerno širim virus, maščevanje je sladko!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.