Generalnega direktorja RTVS pozivajo k razrešitvi Urbanije

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Koordincija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in Sindikat novinarjev TV Slovenija zaradi pritiskov in groženj pozivata generalnega direktorja RTVS, da začne postopek razreštive direktorja TVS.
Oglej si celoten članek

V novinarskih sindikatih menijo, da so za razrešitev direktorja TV Uroša Urbanije izpolnjeni pogoji po 54. členu statuta RTVS, so zapisali v sporočilu za javnost. 

V novinarskih sindikatih navajajo, da so seznanjeni z neformalnim ravnanjem direktorja TV Slovenija Urbanije. Menijo, da je Urbanija brez utemeljenih razlogov in protipravno zastraševal ter z disciplinskim postopkom grozil novinarju in voditelju Dnevnika Saši Krajncu in dnevni urednici Dnevnika Vesni Pfeiffer ter ju neupravičeno diskreditiral tudi z možnostjo prerazporejanja na druge delovne zadolžitve, so zapisali.

Slovenija Drama na RTV: "Jebernikova", poln studio kolegov, ki podpirajo voditelja ...

Po pregledu dogodkov, dokumentov v zvezi z njimi in pričevanju novinarjev ter pravnem pregledu možnih in dejanskih kršitev delovno pravnih in medijskih predpisov, ki da jih je z neformalnim ravnanjem storil direktor TVS, zahtevajo, da v prilogi obrazložena in podobna ravnanja Urbanije ter zlorabo položaja in pooblastil direktorja TVS v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi generalni direktor RTV nemudoma prepreči, so zapisali.

V novinarskih sindikatih so prepričani, da novinarja nista storila nič narobe, kvečjemu sta dosledno sledila profesionalnim in programskim standardom. Neutemeljene grožnje z disciplinskim postopkom proti novinarjema pa razumejo kot nadaljevanje pritiskov na novinarsko in uredniško avtonomijo, ki se od imenovanja Urbanije za direktorja TVS še stopnjujejo, so zapisali.

Očitke sta urednica in voditelj že v torek zanikala"Oba opravljava svoje delo na TVS dlje kot Urbanija in žal mi je, da ne razume protokolov, ki veljajo pri ustvarjanju televizijskih oddaj," je za STA dejal Krajnc, ki informativne oddaje na Televiziji Slovenija vodi že 15 let, pred tem jih je vodil na TV Maribor in na različnih radijskih postajah.

Nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija, Ilinka Todorovski se je ob burnem dogajanju na RTV Slovenija oglasila na facebooku z objavo, v kateri je podprla kolektiv. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 08:05 25. Avgust 2022.

    Vodja, ki nima podpore kolektiva, ne more biti vodja. Prav tako mora konflikte reševati in ne ustvarjati.

  • 20:56 24. Avgust 2022.

    zagotovo je na kratko razložiti in predstaviti kaj vse vsebuje rtv, skoraj nemogoče ... in ravno zato menim, da je …

  • 20:45 24. Avgust 2022.

    naj vsak govori kar hoče, rtv je lahko politična organizacija, takoj ko se bo sam financirala ... državljani financiramo politične …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.