Slovenija
1983 ogledov

Urednica in voditelj zanikata očitke Urbanije

mikrofon RTVS Žurnal24 main
Dnevna urednica in voditelj informativnih oddaj zanikata očitke o nesposobnosti in napovedujeta, da se bosta posvetovala z odvetnikom.

Dnevna urednica oddaj Dnevnik in Odmevi Vesna Pfeiffer in voditelj informativnih oddaj Saša Krajnc zanikata očitke direktorja televizije Uroša Urbanije, da nista sposobna opravljati svojih nalog. Prepričana sta, da takšne žalitve in klevete ne smejo ostati neodgovorjene, zato se bosta o svojih možnostih pogovorila z odvetnikom.

Uroš Urbanija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Krajnc je pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino minuli teden dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove. Urbanija je na to temo zahteval poročila, ko jih je dobil, pa presodil, da se je to zgodilo, ker sta se Krajnc in dnevna urednica oddaje Pfeifferjeva znašla v stiski, ki ji nista bila kos. Zato od odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pričakuje, da jima bo določila drugačne naloge.

"Oba opravljava svoje delo na TVS dlje kot Urbanija in žal mi je, da ne razume protokolov, ki veljajo pri ustvarjanju televizijskih oddaj," je za STA dejal Krajnc, ki informativne oddaje na Televiziji Slovenija vodi že 15 let, pred tem jih je vodil na TV Maribor in na različnih radijskih postajah. "Vodil sem tudi zelo nepredvidljive oddaje, kot so spremljanje volitev. Za svoje delo pa sem na Televiziji Slovenija od svojih nadrejenih doslej vedno dobil oceno odlično," je popisal svoje izkušnje.

Tudi Pfeifferjeva je za STA pojasnila, da je v novinarstvu že skoraj 40 let, od tega z RTVS sodeluje kot urednica različnih oddaj od leta 2013. Zadnja tri leta dela zlasti na Odmevih, pa tudi v TV Dnevniku, kar pomeni, da ji delo pod pritiskom ni tuje. Tudi ona je bila zadnja tri leta za svoje delo v informativnem programu ocenjena z odlično oceno.

Nikakor torej ne gre za kakršnokoli nesposobnost opravljanja nalog, pravi problem v tej zgodbi je, da je kot urednica dolžna sodelovati pri pripravi prispevkov, pa svojega dela ni mogla opraviti, je opozorila.

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

Pričakovala prispevek o covidnih testih, dobila prispevek o Mladini

Šlo je namreč za prispevek, ki ni bil napovedan. "Pričakovala sem prispevek o covidnih testih v lekarnah, s katerim naj bi promovirali oddajo Panorama na 2. programu TV Slovenija. Ko sem ob 18.03 klicala novinarja, pa mi je povedal, da so vmes spremenili temo in tudi, da je prispevek že zmontiran, kar pomeni, da nisem imela več možnosti pregleda ali vpliva nanj," je povedala. To je potrdil tudi Krajnc, ki je dodal, da je bil prispevek tudi predolg, zaradi česar so morali iz oddaje izključiti druge načrtovane vsebine.

Prispevek bi sicer lahko umaknila iz oddaje, a sta se odločila za drugo pot: da javnosti, za katero pravita, da sta ji najprej odgovorna, pojasnita okoliščine, v katerih je prispevek nastal, sta dejala. S tem sta, tako verjameta, delila informacijo, ki dviguje transparentnost javnega medija.

Spremembo teme prispevka naj bi zahtevala odgovorna urednica Jadranka Rebernik. Ob tem je nenavadno, da prispevka v oddaji Panorama nato sploh ni bilo. Zato Pfeifferjeva sumi, da so želeli s takim manevrom "podtakniti vsebino v oddajo TV Dnevnik", pod katero se je podpisala kot urednica.

Uroš Urbanija Slovenija Slovenija Soglasje za direktorja RTV dobil le Urbanija

Kot manipulacijo označujeta tudi navedbe Urbanije, da zoper njiju ne bo sprožil disciplinskega postopka, ker sta se znašla v hudi stiski. Kot pravita, nista prekršila nobenih pravil, zato niti ne vesta, kaj bi jima sploh lahko očital, da bi sprožil disciplinski postopek zoper njiju.

Oba sicer za zdaj ostajata na svojih mestih. Je pa Krajnc opozoril, da je delo na TVS zadnje čase težko. Poleg pomanjkanja kadrov je navedel tudi "vedno več zahtev nadrejenih po pojasnjevanju, zakaj smo v oddaji nekaj rekli ali nečesa nismo rekli".

DNS: Gre za nedopustno neformalno obliko pritiska

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so kritični do zadnjih potez Urbanije. Po njihovem mnenju je Urbanija urednici in voditelju TV Dnevnika posredno grozil mimo disciplinskih postopkov, ker da se zaveda, da nima pravno vzdržnih argumentov. Gre za nedopustno neformalno obliko pritiska, s katero želi vodstvo podrediti novinarje in urednike, menijo.

V društvu ugotavljajo, da je direktor televizije z dopisom novinarju in urednici posredno grozil s premestitvijo in to mimo disciplinskih postopkov, v okviru katerih bi imela na voljo pravna sredstva za obrambo. "Menimo, da se za formalne postopke ni odločil ravno zato, ker se zaveda, da nima pravno vzdržnih argumentov zanje. Zato ocenjujemo, da gre za nedopustno neformalno obliko pritiska, s katero želi vodstvo TV Slovenija novinarje in urednike podrediti ter jih ustrahovati tako, da bodo svoje uredniške odločitve prilagodili željam in interesom vodstva," so zapisali.

Protest rtv | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po statutu Radiotelevizije Slovenija ima direktor televizije široka pooblastila, tudi programska, vendar pa le, če ugotovi dejanske kršitve zoper načela javnosti, pluralnosti in neodvisnosti, so spomnili. Po mnenju DNS novinar in urednica s tem, ko sta gledalcem pojasnila, da je bil prispevek o uvodniku Mladine objavljen po naročilu Rebernikove, nista kršila nobenega od teh načel. V odgovoru na očitke direktorja sta namreč pojasnila, da ta prispevek ni bil objavljen v skladu z utečenimi protokoli in da avtorizacije za njegovo objavo ni dala Pfeifferjeva, ampak Rebernikova.

S tem pojasnilom sta po navedbah DNS branila načela, ki jih navaja statut, in ne kršila programskih standardov, kot navaja direktor. Gledalce sta le seznanila z dejstvom, direktor pa ni konkretno utemeljil, katere programske standarde ali člene Kodeksa novinarjev Slovenije naj bi kršila. Glede na to, da je na podlagi neutemeljenih očitkov posredno zahteval sankcije za novinarja, je po mnenju DNS prekoračil svoja pooblastila.

Novice: RTV | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija. Anže Petkovšek

Urbanijo spet pozvali k odstopu

Opozarjajo tudi, da se v skladu z zakonom o medijih novinarju ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi. "Kakršen koli poseg v status obeh novinarjev bomo razumeli kot hudo kršitev tako medijske kot delovnopravne zakonodaje," so še zapisali.

Odzvali so se tudi na potezo Urbanije, ki je naročil analizo povzemanja poročanja drugih medijev na RTV Slovenija. V DNS se sprašujejo, "ali direktor meni, da gre pri povzemanju za matematični problem usklajevanja vseh medijev ali pa za avtonomne uredniške odločitve, ki temeljijo na kriteriju relevantnosti objav v drugih medijih".

"Direktorja televizije zato znova opominjamo, da ni urednik ter da novinarska in uredniška avtonomija po medijski zakonodaji uživa zaščito. Prav tako ga ponovno pozivamo k odstopu," so v DNS še zapisali v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 09:22 23.avgust 2022.

    Naj se soočijo na TV! Očitno na tej TV res nekaj ne štima. In če niso sposobni pripraviti lastnih oddaj, naj povzemajo različne medije - tako leve, kot desne in seveda tudi enakem razmerju tuje! Kdo je tukaj nor? Gledalci? ...prikaži več Zberite se že, ekipa 1000 ljudi pa že mora nekaj narediti!