Slovenija
4330 ogledov

Uroš Urbanija bi bil rad direktor televizije

Uroš Urbanija Ukom
Na ponovljen razpis za direktorja TVS prispeli dve prijavi.

Na ponovljen razpis za direktorja Televizije Slovenija naj bi po neuradnih informacijah v roku, ki se je iztekel danes opoldne, prispeli dve prijavi. Na RTVS so sicer za STA pojasnili, da bodo podatke o številu prijav najverjetneje lahko poslali šele v ponedeljek.
Po nekaterih informacijah naj bi prijavi oddala Uroš Urbanija in Urban Laurenčič.

Urbanijo opazili v vložišču

Po navedbah nekaterih iz javnega zavoda so danes v vložišču opazili nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Informacija, da je oddal prijavo, je zaokrožila tudi po družbenih omrežjih. Urbanija se na vprašanje STA, ali se je prijavil na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS), še ni odzval.

Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC RTVS, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, pa je vodil vladni urad za komuniciranje in objavljal za mnoge sporne analize poročanja Radiotelevizije Slovenija.

Drugo prijavo podal športni novinar

Laurenčič, ki naj bi bil po neuradnih informacijah STA drugi prijavljeni na razpis, pa je zaposlen na RTVS, kjer je že dolga leta športni novinar, voditelj in komentator. Tudi on se na vprašanja STA sicer še ni odzval.

Javni zavod je konec maja ponovno objavil razpis za direktorja TVS. Programski svet RTVS na seji 23. maja namreč ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak.

Kandidat za direktorja TVS mora izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno mora obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS, je navedeno v razpisu.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Gorščakovo.

Komentarjev 19
  • Friderik1950 18:07 10.junij 2022.

    Oprostite, ampak tega Urbanijo pa smo se v njegovi nadaljevanki resnično nažrli. Ja, čisto zares.

  • marko345 17:17 10.junij 2022.

    Ma oba nimata razpisnih pogojev, o njuni usodi bo pa odločal vlakovodja, kar je sramota za Slovenijo.

  • peter3 17:03 10.junij 2022.

    Levajzarjem se kar mesa, takoj ko zaslisijo besedo ali idejo o pluralnosti. Oni bi najraje kar vse obvladovali. To pa so bolniki, gensko pohabljeni ocitno.