Slovenija
11626 ogledov

"Informativnega programa na RTV Slovenija sploh ne rabimo!"

mikrofon RTVS Žurnal24 main
Svet delavcev RTVS je generalnega direktorja zavoda pozval k odstopu.

Svet delavcev RTVS je sprejel sklep, s katerim generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha poziva k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Med razlogi za poziv navajajo nespoštovanje pogodbe in zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju ter statuta RTVS pa tudi nevzdržne razmere v zavodu in njegovo slabo vodenje.

K odstopu ga pozivajo tudi zaradi "številnih nepravilnosti in utemeljenih sumov nezakonitosti in prekoračitve pooblastil".

Po mnenju sveta delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je Grah Whatmough v času stavke zaposlenih na RTVS s svojimi navodili za ukinitev in krajšanje oddaj ter vsebinskimi posegi v oddaje oviral pravico delavcev do stavke, povzročil programsko škodo in škodoval javnemu interesu.

S programsko produkcijskim načrtom, ki ga je predložil programskemu svetu, je ukinil oddaje z dolgoletno tradicijo in visoko gledanostjo, ki jih ni nadomestil s primerljivimi oddajami, so v svetu delavcev zapisali v sklepu, ki ga je pridobila STA.

RTV Slovenija To je novi v. d. direktorja TV Slovenija

V njem so opozorili tudi na nekatere poteze generalnega direktorja pri kadrovanju. Tako so izpostavili, da je Grah Whatmough navkljub negativnemu mnenju zaposlenih v uredništvu za odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija imenoval Jadranko Rebernik. Za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija pa je kljub nasprotovanju zaposlenih na MMC in brez pridobljenih mnenj vodje MMC in odgovornega urednika 1. programa Radia Slovenija imenoval Igorja Pirkoviča.

Očitajo mu tudi, da je pri pripravi predvolilnih soočenj nepravilno odločal o tem, katere politične stranke so parlamentarne stranke. Pri predlogu spremembe statuta javnega zavoda RTVS pa je, kot ugotavlja svet delavcev, "z ustanovitvijo uredniško-producentske enote Informativni program drugega programa TV Slovenija povzročil dva vzporedna informativna programa TV Slovenija, kar je v nasprotju s profesionalnimi standardi".

RTV Slovenija Slovenija Zadnje dogajanje na RTVS na noge dvignilo poslance

Prav tako je po njihovih navedbah oviral delo sveta delavcev z nesklenitvijo pogodbe o zaposlitvi z izvoljenim poklicnim članom sveta delavcev s polovičnim delovnim časom v 30 dneh po prejemu sklepa. Kot delodajalec pa ni omogočil predsednici sveta delavcev samostojnega razpolaganja s finančnimi sredstvi, kot določata zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju in participacijska pogodba o sodelovanju delavcev pri upravljanju, so še navedli v sklepu.

Slavko Kmetič, član programskega sveta RTV Slovenija je medtem v eni od televizijskih oddaj dejal, da informativnega programa Rtv Slovenija ne rabimo več!

O dogajanju na RTV Slovenija bo danes razpravljal tudi odbor DZ za kulturo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:40 23.junij 2022.

    Dajte na referendum ali si želimo še naprej plačevati naročnino tej sramoti od javne TV? Pa bomo videli kako bo izpadlo! V vsakem primeru pa je potrebno spremeniti zakon,da bo vsako gospodinstvo plačevalo naročnino medijski hiši,ki jo gleda!! Zelo nedemokratično ...prikaži več in nepošteno je,da moramo plačevati nekaj česa ne gledamo!! Desetletja nazaj je bil ta zakon v redu saj ni bilo drugih ponudnikov kot RTV toda danes so stvari drugačne!!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:32 23.junij 2022.

    Resd je novice na RTV-ju so popolnoma zanič jaz jih že nekaj let ne gledam prav tako ne tistih na POP-TVju!! Za mene so novice na Planet TV objektivne in če bi lahko bi naročnino plačeval njim!! Ne vem kako ...prikaži večo se ljudje ne naveličajo te televizije laži in nič ne ukrenejo glede plačila teh lažnjivcev!!

  • Igor Jurše 06:56 23.junij 2022.

    Strokovnost so zlasti prikazali pri odnosu do pandemije. Pa nevtralna drža pri političnih vprašanjih? Visoko se cenijo glede na prikazano. To kar imajo so si verjetno pridelali kar sami.

Sorodne novice