Slovenija
600 ogledov

Zadnje dogajanje na RTVS na noge dvignilo poslance

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Odbor DZ za kulturo bo danes govoril o novinarski avtonomiji in pravici do obveščenosti kot poslanstva RTV Slovenija.

Predsednica odbora Tamara Vonta iz Gibanja Svoboda je sejo sklicala zaradi dogajanja na zavodu, katerega sindikati, združeni v koordinaciji, so v ponedeljek opozorili na grob poseg vodstva RTV v novinarsko avtonomijo.

Koordinacija je v ponedeljek od 14. do 23. ure nadaljevala stavko, ki so jo začeli 23. maja. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu ter socialni dialog.

Na pereče stanje so opozorili tudi s shodom na Trgu republike. Predsednica koordinacije Helena Milinković je ob tem opozorila, da so na dan stavke doživeli cenzuro, ki je najhujša oblika posega v novinarsko delo.

Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik sta namreč skrajšala televizijske dnevnoinformativne oddaje na nekaj minut in prepovedala produkcijo oddaje Tednik, čeprav je stavkovni odbor pripravil neokrnjene dnevnoinformativne oddaje, Tednik pa bi obravnaval pomen javnih medijev.

V torek je TV Slovenija dobila v. d. direktorja Televizije Slovenija. Po tem, ko Urban Laurenčič ni dobil dovolj podpore programskega sveta za mesto direktorja TV Slovenija, je programski svet podprl imenovanje Patrika Grebla za položaj vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija. Dolžnosti Greblo prevzema z današnjim dnem. Grah Whatmough je sicer zatrdil, da bo nov razpis za omenjeni položaj objavil čim prej. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.