Slovenija
511 ogledov

Danes spet stavka na RTV, bodo predvajali Dnevnik in Odmeve?

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Na RTVS bodo novinarji nadaljevali stavko. Programski svet bo obravnaval prijavo za direktorja TVS-

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes nadaljevala stavko, saj ni zadovoljna s pogajanji o stavkovnih zahtevah. Vzporedno bo potekala seja programskega sveta zavoda, na kateri bodo odločali o soglasju k imenovanju športnega novinarja na RTVS Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS).

Koordinacija bo stavko, ki jo je začela 23. maja, nadaljevala danes od 14. do 23. ure. Nezadovoljni so namreč, ker na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka. Na Trgu republike bodo na javnem shodu ob 19. uri k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi DZ.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je sicer stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, kot so v vodstvu zavoda javnost obvestili konec tedna, pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev "nepopravljive programske škode" ter "nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija" pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis je do danes ob 10. uri.

Iz stavkovnega odbora so v odzivu sporočili, da se stavka nadaljuje po predvidenem scenariju. V potezi Graha Whatmougha vidijo ponudbo "vzemi ali pusti" ter nov poskus preprečitve tako stavke kot za danes napovedanih javnega shoda in zbora zaposlenih pred RTVS. Stavkajoči vodstvo pozivajo, naj preneha s prakso, po kateri preko sporočil za javnost ves čas diskreditira, ovira in preprečuje novinarsko stavko.

Novice: Protest rtv Slovenija Vojno stanje na RTV: Kaj se bo zgodilo v ponedeljek?

Današnja vsebina je z deležniki usklajena

Stavkovni odbor je v petek sicer zaposlenim in generalnemu direktorju poslal tehnična navodila za izvedbo stavke 20. junija, v katerih je popisana stavkovna vsebina informativnih oddaj na televiziji, radiu in v drugih programih RTVS, so spomnili v stavkovnem odboru. Že prejšnji teden so napovedali, da programov RTVS ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami. Vodstvo RTVS je takrat sporočilo, da bo zaradi stavke programska shema vendarle spremenjena, informativne oddaje prvega programa pa krajše. V stavkovnem odboru so takrat opozorili, da generalni direktor nima pristojnosti za določanje stavkovnih vsebin v programski shemi.

Kot pravijo, je vsebina usklajena z uredniki, voditelji in novinarji, ki so del stavkovnega odbora in bodo 20. junija tudi stavkali na delovnih mestih, razen ko se bodo udeležili zbora pred RTVS in večernega shoda pred DZ.

Javnost bo medtem v informativnih oddajah obveščena o zakonsko določenih drugih informacijah današnjega dne, ki zavezujejo javni servis.

Ena popolna prijava za direktorja televizije

Programski svet bo sicer popoldne obravnaval Laurenčičevo kandidaturo za direktorja nacionalne televizije. Od treh prijav na vnovični razpis je za obravnavo na programskem svetu primerna le ta. Ena namreč ni ustrezala razpisnim pogojem, vloga, ki naj bi jo po neuradnih podatkih oddal nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa je bila nepopolna.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak s tega mesta avgusta lani.

Pred programskimi svetniki bo tudi predlog vodstva zavoda za krčenje dopisniške mreže v tujini, ki mu v koordinaciji, društvu novinarjev in strokovni javnosti odločno nasprotujejo.

Ministrstvo za kulturo napoveduje spremembo medijske zakonodaje

Na ministrstvu za kulturo so zaskrbljeni zaradi razmer na RTVS, je pred današnjo stavko novinarskih sindikatov na RTVS dejala ministrica Asta Vrečko. Ob tem je napovedala čimprejšnjo spremembo zakonodaje, s katero bi večjo moč v odločevalskih organih javnega zavoda imela civilna družba in zaposleni.

Kot je ministrica dejala v današnji izjavi za medije, podpirajo napovedano stavko. "Nedavno je prišla tudi napoved ukinjanja dopisniške mreže, glede tega smo lahko zaskrbljeni. V globaliziranem svetu, v času, ko je treba imeti čim več informacij, ko se je treba mednarodno povezovati, v času konfliktov po svetu, je jasno, da je v javnem interesu, da imamo na voljo čim več verodostojnih in kakovostnih informacij," je dejala.

Dodatno se ji zdi zaskrbljujoče, da Televizijo Slovenija zapuščajo mnogi kakovostni novinarji in novinarke. Ti so po njenih besedah zaslužijo "svojo avtonomijo, prav tako uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja vsakokratne politike". Zavezani so delovanju v javnem interesu in podajanju verodostojnih informacij, je dodala.

Novice: Tako bo izzive glede RTV naslovila kandidatka za kulturno ministrico - Asta Vrečko | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot
Poudarila je, da RTVS ni zgolj informativni program, pač pa zagotavlja tudi kulturno-umetniški, otroški, dokumentarni, izobraževalni, športni program, prav tako ima pomembno vlogo kot skrbnik arhiva RTVS.

Na ministrstvu pozivajo vodstvo zavoda, da dosledno spoštujejo pravico zaposlenih do stavke, je poudarila.

Vrečko: RTV prispevek je nujen

O stališču ministrstva oz. vlade do morebitnega dviga rtv-prispevka ministrica Vrečko pravi, da se jim prispevek zdi nujen in niso za ukinjanje, saj da gre za resnično pomemben javni servis. Glede povišanja prispevka pa vlada po njenih besedah ni govorila. "V situaciji splošne draginje menimo, da to ni prvo politično vprašanje. Prvo vprašanje glede RTV je, kako umakniti odločilen vpliv politike iz organov odločanja," je poudarila.

Tako so "vložili vse napore v to, da bi čim prej lahko prišlo do spremembe zakonodaje o RTVS", s katero bi v odločevalskih organih dali večjo moč civilni družbi in zaposlenim. Natančne časovnice ministrica danes še ni napovedala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • ucnaura 09:18 20.junij 2022.

    RTV Slo že dolgo ne gledam, njihove manupilacije so samo za sekret. V času korone se mi je pa sploh zamerila. Sedaj vpijejo, da niso hlapci, pa so lepo in složno podpirali covid nateg, strašili ljudi, delali paniko. So v ...prikaži več covid zaprtju naredili kakšen pozitiven prispevek? Niso. So se uprli covid enomju. Niso. Sedaj bi radi samo se naprej bili levo trobilo, na način, da jih vsi plačujemo. Smo spregledali. Opazna razlika je med Panoramo in Odmevi. Predvsem svežina, mladost. In Staričke ni!!!

  • molka 08:47 20.junij 2022.

    ne gledam nniti ne plačujem ta drek

  • leonardo 08:37 20.junij 2022.

    Jaz jih z vsem srcem podpiram. Odkar vladajo na TVS fašiji jo sploh ne gledam. Odprem POP pa vse izvem, ne da bi me jj-jevi podrepniki filali z nekimi farsami. Na drugem programu si imel v 8 zvečer vsaj nekaj ...prikaži več pametnega na programu pa so nam vsilili tisto sranje. Ne, pa naj se sami gledajo, če so si tako všeč. Če ne bo sprememb bom šel po stopinjah nekdanjega velikega šefa in ne bom plačeval naročnine.