Slovenija
3201 ogledov

To je novi v. d. direktorja TV Slovenija

RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija
Programski svet je z 21 glasovi za dal predhodno soglasje k imenovanju Patrika Grebla za položaj v. d. direktorja Televizije Slovenija.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v sporočilu za javnost zapisal, da bo Patrik Greblo položaj v. d. direktorja Televizije Slovenija prevzel z 22. junijem 2022, in sicer za največ eno leto oziroma do imenovanja direktorja TVS po rednem postopku. 

Greblo je na nadaljevanju 5. redne seje programskega sveta dobil 21 glasov podpore. Za njegovo imenovanje je bilo sicer potrebnih 15 od 29 glasov. 

"Patrik Greblo je izjemen poznavalec javnega medijskega servisa, saj v njem z manjšimi prekinitvami deluje že 25 let. Menim, da je primeren in usposobljen kandidat za opravljanje nalog vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija, sploh v trenutnih razmerah, v katerih se je znašel naš medij. Je glas umirjenega razuma, potrpežljivosti in širokega znanja," je dejal Grah Whatmough.

Grah Whatmough na seji programskega sveta ni mogel zagotoviti, ali bo Greblo sodeloval pri pogajanjih s koordinacijo novinarskih sindikatov zavoda o njihovih stavkovnih zahtevah. Zagotovil pa je, da bo čim prej objavil nov razpis za direktorja TVS.

Patrik Greblo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Laurenčič ni dobil zadostne podpore

Programski svet RTVS danes ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorja Televizije Slovenija imenuje športnega novinarja v zavodu Urbana Laurenčiča. Da bi bilo soglasje podano, bi moralo za glasovati vsaj 15 članov 29-članskega sveta, a se jih je tako odločilo le sedem.

Laurenčič, katerega prijava na vnovični razpis je bila od treh edina primerna za obravnavo, bi se v primeru imenovanja za direktorja Televizije Slovenija (TVS) zgledoval po sedmih uredniških vrednotah britanskega BBC, kjer je na prvem mestu zaupanje javnosti. Postavil bi jasne vrednote pri informiranju in izražanju mnenj, v programu dela in viziji razvoja pa je poudaril tudi pomen vlaganj v produkcijske zmogljivosti.

igor e bergant Slovenija Igor E. Bergant: "Upamo, da je to zadnji dan te vrste"

Vzpostavil bi dobro sodelovanje z generalnim direktorjem, kar se mu zdi nujno potrebno. Zavzemal bi se za to, da bi si programi pomagali in sodelovali med seboj. Možnosti za prepletanje vsebin je ogromno, je prepričan.

Poudaril je, da se dobro zaveda, kaj je osnovni namen nacionalke. Nasprotuje vplivom politike in kapitala na novinarje. Izrazil je tudi željo, da bi imel z zaposlenimi dobre odnose.

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

V nadaljevanju je odgovarjal na vprašanja programskih svetnikov. Ob vprašanju Slavka Kmetiča, ali podpira stavko koordinacije novinarskih sindikatov zavoda, je obžaloval, da so razmere pripeljale do stavke. Ocenil je, da bi bil lahko vezni člen med vodstvom in Koordinacijo novinarskih sindikatov.

Na vprašanje Ivana Štuheca glede koalicijskega predloga sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je odgovoril, da bo delovanje zavoda in televizije lažje, če bodo sprejete spremembe v prid RTVS. Matevžu Tomšiču, ki je spraševal o integriteti novinarjev RTVS, pa je odgovoril, da integriteta med drugim pomeni poštenost in trdnost stališč. Integriteto lahko zvišajo le skupaj, je prepričan.

Leon Oblak ga je vprašal, ali meni, da je Marcel Štefančič edini, ki lahko vodi televizijsko oddajo Studio City. Po Laurenčičevi oceni je Štefančič profiliran novinar, kritičen do vseh političnih smeri. "Je oče te oddaje in lahko jo vodi le on," je prepričan.

Protest rtv Slovenija Vodstvo RTV z macolo. Tednika ne bo, odrezali Jamnikovo in Berganta

Na vprašanje predstavnika zaposlenih v svetu Gregorja Drnovška glede ukinjenih informativnih oddaj pa je dejal, da bi se bilo treba temeljito pogovoriti o tem, kakšne oddaje si želijo imeti. Temu bi potem sledila odločitev za morebitno vrnitev katere od oddaj na spored.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak avgusta lani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:27 21.junij 2022.

    Andrej Grah Whatabout... vprašaj svojega železničarja kdaj pelje tvoj zadnji vlak ?