Slovenija
6012 ogledov

Igor E. Bergant: "Upamo, da je to zadnji dan te vrste"

igor e bergant Mediaspeed
Novinarji RTV Slovenija danes s stavko opozarjajo na politične pritiske in zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo. Kljub pripravljenim vsebinam se zaradi odločitev vodstva RTVS te ne bodo predvajale.

Stavkovne aktivnosti potekajo od 23. maja ter ves minuli vikend. ''Gre za kulturno, ne politično institucijo,'' je ob uvodnih notah Big Band RTV Slovenija in zunanjih sodelavcev dejala predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković.

Stavkovni odbor je zjutraj z vsemi novinarji informativnega programa in MMC-ja danes zjutraj izvedel, da bo njihov stavkovni program, v katerem so želeli poglobljeno poleg aktualnega dogajanja predstaviti tudi stavkovne zahteve in pomen javnega servisa, zaradi odločitve vodstva RTV okrnjen. ''Naleteli smo na vztrajanje generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, da bo program Dnevnika in Odmevov danes skrajšan, Tednika pa na način, kot ga je pripravila ekipa, ne bo,'' je pojasnila novinarka in voditeljica Ksenija Horvat.

V tem smislu odločitev vodstva v stavkovnem odboru razumejo kot oviranje stavke, saj ni bila omogočena produkcija zastavljenih vsebin. ''Stavkovni odbor odločno zavrača poskuse generalnega direktorja, da bi krivdo za današnje pokrivanje stavke in tudi siceršnje razpadanje kadrovskega in informativnega sistema pripisal stavkajočim, stavkovnem odboru ali pogajalski skupini. Prepričani smo, da je za to z njegovim sistemom vodenja odgovoren on sam,'' je izpostavila Horvat.

Stavkovni odbor je dopoldne pozval zastopnika ustanovitelja, državnega zbora, da se vključi v pogajanja za sporazumno reševanje spora, je dodala Horvat.

Protest rtv Slovenija Vodstvo RTV z macolo. Tednika ne bo, odrezali Jamnikovo in Berganta

Prepoved intervjuja s Čeferinom, odpoved predvajanja Tednika

Voditelj Odmevov Igor E. Bergant je izpostavil, da je predmet cenzure bila tudi vsebina o pomenu javnega servisa, ki so jo želeli predstaviti v današnji oddaji. Intervjuja z najbolj vplivnim Slovencem, predsednikom UEFE Aleksandrom Čeferinom, zaradi prepovedi ne bo. Oddaje o izboru novega direktorja oziroma v.d. TVS ne bo. Predstavljene ne bodo niti vsebine o popoldanskem zasedanju programskega sveta, protesta pred državnim zborom in političnega soočenja predstavnikov parlamentarnih strank.

Odgovorna urednica Jadranka Rebernik je po Bergantovih besedah izrecno in aktivno preprečila, da se intervju sploh posname, tudi z možnostjo za objavo drugič. ''To kaže na to, da nekomu ni v interesu, da kdo daje kritiko. Popolnoma jasno je, kdo se danes zavzema, da RTV poroča avtonomno, obširno in v službi državljanov RS in kdo želi to preprečiti,'' je ocenil Bergant.

''Upamo, da je to zadnji dan te vrste in bomo lahko v prihodnje normalno delali,'' je dodal Bergant.

Danes bo zasedal programski svet, ki bo med drugim odločal o postopku imenovanja direktorja televizije. Ta ni bil imenovan od lanskega avgusta.

Voditeljica oddaje Tednik, ki bo naslednje leto zabeležila 40. jubilej, Jelena Aščić, je v čustvenem nagovoru izpostavila pritiske na uredništvo v času stavke. Oddaje danes ne bo na sporedu, tako da gledalke in gledalci ne bodo videli pripravljenih prispevkov v luči razmer na RTV-ju in informativnem programu. Kot je dejala Aščić, v etru tako ne bodo prispevki o državotvorni vlogi RTV Slovenija med osamosvajanjem, in mnenja gledalcev, študentov novinarstva, predstavnikov manjšin in drugih o njihovem odnos do pomembnosti RTV. ''Ti prispevki iz neznanega razloga ne smejo biti predvajani'' je povedala novinarka.

Eno izmed teh izjav je podala novinarka in voditeljica Rajka V. Pupovac, ki je pred kratkim odšla z RTV Slovenija.

Odpoved se je po besedah uredništva Tednika zgodila brez pojasnila in razloga.

Nekdanji direktor Radia Slovenija in dopisnik iz Moskve Miha Lampret je izpostavil pomen razvejane dopisniške mreže RTV Slovenija, ki naj bi bila po načrtih vodstva skrčena za nekaj dopisništev. ''Pred dvema letoma sem napisal politični komentar Te igre je konec. Žal sem se časovno zmotil, igra se še nadaljuje,'' je dejal Lampret.

Okrnitev dolgoletno grajene mreže namreč povzroča škodo na dolgi rok, ponovna vzpostavitev pa ne bo enostavna ali poceni, je ocenil Lampret.

Stavka se danes nadaljuje do 23. ure. Stavkovna poročila na prvem programu informativnega programa bodo danes v okrnjeni obliki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 23:03 20.junij 2022.

    Levičarji imejte RTV tako kot ima SDS Novo tv vendar NE na moj račun!! Dajte si dopovedati ,da je kršena moja ustavna pravice,če moram nekaj po sili plačevati!! In RTV je EDINA stvar,ki jo moram plačevati po sili čeravno je ...prikaži več ne potrebujem!! Telemachu bom podpisal,da mi odstrani RTV iz sheme vi pa mi prenehajte kasirati!! Če ste res tako dobri kot se delate boste komot preživeli na prostem trgu!! Naredite tako kot je naredil POP-tv in boste lepo živeli!!

  • Ender3 22:15 20.junij 2022.

    Primer in dokaz, kako sektaški podtaknjenci rušijo profesionslizem posameznikov na javnem mediju. Ne bo jim uspelo g. Bergant, ljudje cenijo vaše delo in neodvisnost medija.

  • HayekF 22:12 20.junij 2022.

    Dajte na Žurnalu narediti anketo ali smo pripravljeni plačevati RTV naročnino.