Slovenija
26183 ogledov

Vodstvo RTV z macolo. Tednika ne bo, odrezali Jamnikovo in Berganta

Protest rtv Saša Despot
Med novinarskim kolektivom na javni radioteleviziji spet vre. Kljub drugačnim napovedim so se zgodile programske spremembe.

V standardnem ponedeljkovem terminu danes ne bo na sporedu oddaje Tednik. Slednja se na RTVS predvaja od leta 1983.

Namesto Tednika je v programski shemi ob 20.05 ponovitev prvega dela dokumentarne oddaje Bančna luknja. Za tem bo namesto oddaje Studio City predvajan nemški dokumentarni film Madžarski priročnik.

V današnji informativni oddaji Tednik naj bi spregovorili o aktualnih razmerah na javni radioteleviziji, kjer poteka stavka.

Voditeljica in urednica Tednika Jelena Aščić je na Facebooku sporočila, da današnje oddaje ne bo. "Brez pojasnila in razloga je umaknjen s sporeda. Dobili smo le sporočilo, da so odpovedane vse produkcijske kapacitete za snemanje oddaje," je zapisala. Aščićeva je dodala, da so v uredništvu "popolnoma šokirani" in ne razumejo, zakaj "pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih."

Novice: RTV Kaj se dogaja? Slovenija Ne boste verjeli, kje bi RTV imela dopisništvo

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je zaradi stavke izdal navodilo o prilagoditvi programske sheme na minimalni obseg programa. 

"Mislimo in verjamemo, da bomo lahko ta obseg programa v ponedeljek zagotovili brez stavkajočih in jih zato ne bomo vključevali v delovni proces. Vključevali jih bomo samo, če bo to nujno potrebno zaradi zagotovitve minimalne pravice do obveščenosti," je po poročanju druge jutranje kronike povedal Grah Whatmough in znova pozval k prekinitvi stavke.

Novice: RTV | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija. Anže Petkovšek

"20. 6. 2022 se bo v zgodovino zapisal kot datum ene najbolj brutalnih cenzur na RTVS. Generalni direktor, največji škodljivec vseh RTV-časov, je v siceršnjem svojem uničevalnem pohodu in v podivjani nameri, da čim bolj onemogoči stavko, bunkeriral današnji Tednik o razmerah v hiši," je na družbenem omrežju Facebook zapisala novinarka Eugenija Carl.

"(Odgovorna urednica informativnega programa Jadranka, op. a.) Rebernik je prepovedala snemati pogovor s Čeferinom za Odmeve. Ne dovolijo snemati ničesar, kar danes ne bo šlo v oddaje. In v oddaje ne bo šlo praktično nič, ker so zavzeli/skrajšali  programski prostor. In ga polnijo z  lojalnimi kadri. Tako Dnevnika ne bo vodila Jasmina Jamnik, Odmevov pa ne Igor Bergant, kot je bilo po planu, pač pa bo vse današnje info oddaje vodil "naš" Nejc Krevs, ki seveda nima nobenih težav sprejeti misijo. Vklopi v oddaje so prepovedani od 14.ure naprej. Jasen signal,  da  se bojijo, da bi se vklapljali s stavkovnega shoda pred RTV in zvečer pred parlamentom," je še zapisala Carlova in dodala, da so skrajšali formate oddaj Dnevnik, Slovenska kronika in Šport.

Aktualno vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Grah Whatmoughom je letos marca začelo nov štiriletni mandat na čelu javne radiotelevizije.

Komentarjev 55
  • Dejan Vehovec 21:07 20.junij 2022.

    V lajfu sem doživel obvezno gledanje tv dnevnika, povrh še srbskega( jla), z eno in edino resnico, s titom se vedno začel in s komunistično partijo nadaljeval in to bi sds partijci hoteli, no pa ne bodo uspeli, naj ukinejo ...prikaži večo naročnino in delajo rtvs program pirković, tomažić, janćić pa požar, peščica ljudi bo potem šaltala novo24 skropucalo in tako rtvs, da vidim njihov vpliv na ljudske množice pol-ga ne bo

  • Avatar luckyss
    luckyss 18:06 20.junij 2022.

    Zjutraj bi morali biciklisti obkoliti RTV in nikogar, ki ga ne odobri stavkovni svet spustiti noter...Tako se to dela, pa brez nasilja..

  • rd2dmk2 18:05 20.junij 2022.

    predlagam Mojco Mavec in čez planke. sicer bi danes malo repertoar razširili in uporabili malo štajerskega pridiha. auf biks pa čreva na plot, na planke. bo vsaj en dan zanimiv spored pa prosim brez reklam vmes. nič zrneca in bizovičarja. ...prikaži več. sam akcijo. p.s. poiščite članek o Mojci in letečih kozarcih. hehehe

Sorodne novice