Slovenija
75289 ogledov

"Sem izdajalka, prasica, sem neumna, naivna, pokvarjena ..."

Andreja Gregorčič RTV4/ zurnal24.si
Novinarka in voditeljica na RTV Slovenija je pojasnila razloge za svojo odločitev.

Po napovedi novega informativnega programa na drugem programu nacionalne televizije, ki naj bi se imenoval Panorama, so na uredništvo RTV Slovenija začele leteti številne kritike. 

Nova programska ureditev, po kateri bo informativni program na drugem lastna enota z ločenim uredništvom, naj bi namerno sprožala delitve na "leve" in "desne" novinarje, kar bi lahko bilo za novinarsko avtonomijo usodno. 

Na vse težave, ki se dogajajo na RTV, so včeraj s stavko opozorili tudi novinarji. Več o dogajanju si lahko preberete v članku "Celo Janez Janša je verjetno rekel, kje so jih našli".

Zdaj pa se je oglasila tudi voditeljica in novinarka Andreja Gregorič, ki bo sodelovala pri pripravi informativnega programa na drugem programu.

"Prikladna iztočnica za posmeh in prezir, plazove žaljivk in zmerljivk, ki se vrstijo že kake 4 mesece. Pogosto so dodane zavajajoče interpretacije in podcenjujoči komentarji. Sem izdajalka, prasica, sem neumna, naivna, pokvarjena ... in še kaj in še kakšna. Raje ne bi naštevala še sočnejših označb, ki se mi jih lepi," je zapisala v objavi.

Po njenih besedah je Panorama kolektiv novinarjev, ki so se odločili za poklicni izziv, tudi mladih, ki so prvič prišli v stik s televizijo, pa so pokazali nadarjenost. Hkrati je poudarila, da pri naboru sodelavcev ne gre za novinarje "iz določene strankarske televizije ali portala, kot se rado razglaša". V tem Gregoričeva ne vidi nič slabega.

Hkrati je poudarila, da nikoli ni bila "ne leva ne desna". "To je grdo podtikanje. Nisem po juhi priplavala. Če bo kdaj samo slutnja političnega predznaka, ne bom pristavljala svoje skledice," je zagotovila.

Tudi Gregoričeva ni prepričana v uspeh projekta, a je obenem dodala, da jih gotovo ni malo takih, ki so privoščljivi in na to komaj čakajo. "Še prispevali bi k temu. Mogoče bi pa lahko uspel in komu to ne ustreza?"

Čeprav razume pomisleke in se z nekaterimi strinja, jo je zmotilo obrekovanje in podtikanje, pri čemer ni jasno definirala, kdo naj bi jo napadal. "Ne morem razumeti takih brc pod pas, na povsem človeški ravni. Imam svoja stališča, imam svoje mnenje, kar striktno ločujem od svojega dela. In tako bo tudi v prihodnje," je zatrdila. Kaj Panorama zares je, bo videti od 30. maja, meni. 

Na koncu je nekaj besed namenila še včerajšnji stavki: "Ja, stavka na RTV-ju je potrebna. Ker veliko potez vzbuja skrb. Niso pa za to, da se opozarja na zahteve ali stranpoti, dovoljena vsa sredstva. Med najmanj sprejemljivimi so tista, ki lažnivo in hinavsko blatijo sodelavce."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Plavi-mil 09:05 30.maj 2022.

    Razpustiti to RTV-jevsko greznico, tako kot so naredioli Grki, da bo enkrat mir, novinarji niso nobeni politični delavci, svoja prepričanja naj pustijo pred vrati in naj objektivno poročajo.

  • Igorgeus 15:17 25.maj 2022.

    Ne razumem vodstva, ki uničuje oddaje z visoko gledanostjo, hkrati pa jih ne skrbi padec gledanosti. Vsak lastnik bi tako vodstvo nemudoma odpustil

  • Igorgeus 15:15 25.maj 2022.

    Jaz mislim, da je v prvi vrsti lažnivka