Slovenija
21477 ogledov

Novi voditelj Studia City: "Tega vam ne morem povedati"

Studio City Marcel Štefančič RTV Slovenija
Oddaji Zrcalo tedna in Utrip spet na prvem programu. Studio City bo dobil novega voditelja.

Po tem, ko je včeraj na RTV Slovenija potekala opozorilna stavka, naj bi se zjutraj začela pogajanja o zahtevah stavkajočih: novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, umik vseh škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač ter socialni dialog, v katerem so strokovne in utemeljene pripombe zaposlenih tudi upoštevane.

Vsebinska pogajanja pa se še niso začela, tako v petek kot danes so na sestanku tekle besede predvsem o poslovniku pogajanj, ki še ni usklajen. 

Jadranka Rebernik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če zahteve ne bodo izpolnjene do 30. maja, bodo zahtevali odstop odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru zavoda (MMC) Igorja Pirkoviča, predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča in generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha.

Zrcalo in Utrip nazaj

Programski svetniki so včeraj potrdili spremembo po kateri se oddaji Zrcalo tedna in Utrip vračata na prvi program. Na prvem programu bo ponovno oddaja Intervju. Novo informativno oddajo Panorama bodo na drugem programu začeli predvajati 30. maja. Govora je bilo tudi o oddaji Studio City. Po tem, ko vodstvo ni podaljšalo pogodbe voditelju Marcelu Stefančiču, naj bi našli novega voditelja, vendar urednica informativnega programa Jadranka Rebernik njegovega imena ni hotela izdati, češ, da ne želi prevzeti odgovornosti za posledice, ki jih to prinaša.

Gorščakova brez podpore

Natalija Gorščak, direktorica TVS | Avtor: RTVS Natalija Gorščak, direktorica TVS RTVS
Programski svetniki niso dali soglasja k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenije (TVS). Predlog o predhodnem soglasju je na Programski svet RTV Slovenija naslovil generalni direktor Andrej Grah Whatmough. 

Gorščakova je edina kandidatka prijavljena na razpis. Prispeli sta sicer dve prijavi, vendar je bila v skladu z zahtevami le prijava Gorščakove.

Gorščakova se je zavzela za to, da informativni program ne bi bile razdeljen na prvi in drugi program TV Slovenija, kot je predvideno v programskih spremembah, ki so jih sprejeli svetniki. Informativne oddaje, ki so ukinjene ali prestavljene na drugi program, bi Gorščakova vrnila. Podprla je stavko novinarjev: “Moji sodelavci so profesionalci. Ko stavka toliko profesionalcev, se je treba zamisliti,” je dejala.

Gorščakova je že bila direktorica TV Slovenija, vendar jo je generalni direktor Grah Whatmough avgusta lani razrešil, ker po njegovem mnenju ni ukrepala denimo ob opozorilih o nizki gledanosti. Za v. d. direktorja je bil nato imenovan Valentin Areh, ki se na zadnji razpis ni prijavil. Vodenje TV Slovenija je po preteku Arehovega polletnega mandata kot v. d. v tem času prevzel generalni direktor.

 

 

 
Komentarjev 8
  • Pepe007 14:50 24.maj 2022.

    Naj ukinejo RTV davek in delajo po svoji volji kar želijo. RTV nima nič manj reklam kot komercialne TV in še RTV davek zraven. Olimpijske je bilo treba gledati na polovici ekrana, druga polovica pa so se sukale reklame. In ...prikaži več to za dogodek, kjer športniki niso smeli na sebi imeti ene reklame. Sramota.

  • MK 12:14 24.maj 2022.

    če se za 5 oddaj znebimo tega prenapeteža smo svoje že nardili. sploh pa noben ne gleda tega sranja

  • munja 11:23 24.maj 2022.

    Oddaja daleč od pomembnosti. Sicer pa problem rešiš s tem, da prestaviš na drug program, saj jih je dovolj.