Slovenija
2379 ogledov

Padla bo odločitev o delitvi na RTV

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Predlagane spremembe statuta zavoda predvidevajo delitev televizijskega informativnega programa na dve uredniško-producentski enoti.

Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes obravnaval predlagane spremembe statuta zavoda. Predvidevajo delitev televizijskega informativnega programa na dve uredniško-producentski enoti, in sicer na uredništvo prvega in na uredništvo drugega programa. Nanašajo pa se tudi na imenovanje odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC).

Odgovornega urednika MMC bi v skladu s predlogom imenoval in razreševal generalni direktor na predlog direktorjev Radia in Televizije Slovenija. Če direktorja radia in televizije niti po poteku 30 dni od začetka usklajevanja ne bi pripravila usklajenega predloga, bi imela pravico v imenovanje predlagati vsak svojega kandidata.

Januarska sprememba izvedbenega akta o delovanju MMC, ki jo je objavil generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, je sicer določila, da odgovorni urednik televizijskega informativnega programa za imenovanje in razrešitev urednika uredništva za nove medije v MMC ne potrebuje več soglasja odgovornega urednika informativnega in razvojno eksperimentalnega programa radia. V skladu z njo je bil za v. d. odgovornega urednika marca imenovan Igor Pirkovič, čemur so novinarji v uredništvu nasprotovali. Zaradi spremembe izvedbenega akta je sprožen tudi kolektivni spor.

S predlogom sprememb statuta, ki ga je prav tako pripravil Grah Whatmough, je programski svet že soglašal. Novinarski sindikati mu medtem nasprotujejo, saj bo po njihovi oceni povečal finančna in kadrovska tveganja pri delovanju zavoda. Kot so zapisali v Sindikatu novinarjev Slovenije in Koordinaciji novinarskih sindikatov na RTVS, so zaradi nepredvidljivosti v programskem vodenju veliko večja tudi operativna tveganja v izvedbi programskega načrta zavoda za letos.

Še zlasti so proti delitvi televizijskega informativnega programa, saj bo to po njihovem mnenju pomenilo odprto možnost za sistematično kršitev uredniške avtonomije in poklicnih standardov, posledično pa večje ogrožanje avtonomnega in objektivnega informiranja javnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.