Slovenija
7624 ogledov

Vprašali so Uroša Urbanijo, ali drži ...

Uroš Urbanija Ukom
Špekulacije, da bi rad postal direktor na RTV.

Na vnovični razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS), ki se je iztekel danes ob 12. uri, sta prispeli dve prijavi, so za STA povedali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Eno od njiju je oddala nekdanja direktorica TVS Natalija Gorščak, je dejala za STA.

Kdo je drugi kandidat, zaenkrat ni znano. Nekateri mediji so napovedovali, da se bo verjetno prijavil direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija, ki pa je na vprašanje STA odgovoril, da ne komentira.

Na zavodu bodo obe vlogi preučili in preverili, ali vlagatelja izpolnjujeta vse pogoje. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough bo nato odločil, ali bo zaprosil programski svet za predhodno soglasje k imenovanju direktorja nacionalne televizije, so zapisali na zavodu.

Urbanija je bil v letih 2009 do 2011 odgovorni urednik Multimedijskega centra (MMC) na RTV. Končalo se je z njegovo tožbo proti tedanjemu generalnemu direktorju RTV Marku Filliju in desetim novinarjem MMC.

Urbanija je postal vodja vladnega urada za komuniciranje v vladi Janeza Janše potem, ko je njegov predhodnik Miro Petek že po nekaj dneh odstopil s položaja. V zgodovino se je Urbanija zapisal predvsem po enoletni vojni z STA in odtegovanju plačila za njene storitve, kar je imelo širok odmev tudi v mednarodni javnosti. 

Grah Whatmough že več mesecev na dveh stolih

Rok za prijavo se je iztekel danes, torej v skladu s 24. aprila objavljenim besedilom razpisa, so za STA danes pojasnili na zavodu. V četrtek so sicer objavili, da so rok zaradi praznikov podaljšali do 27. maja.

Gorščakova se je kot edina prijavila že na prejšnji razpis, a njena vloga ni bila popolna. Direktorica TVS je bila do razrešitve s tega mesta 20. avgusta lani, vendar pa razrešitev izpodbija na sodišču. Za v. d. direktorja TVS je bil septembra lani imenovan Valentin Areh, ko pa mu je potekel polletni mandat, je tudi vodenje TVS prevzel Grah Whatmough.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • sam1 12:00 16.maj 2022.

    Tega morajo prvega umakniti stran od vseh javnih medijev......

  • Ender3 00:40 14.maj 2022.

    Urbaniji ne bi zaupal kart prodajat na Veliki planini. Njegov izraz obraza pove kot, da je izgubljen v puščavi.

  • Jernej65 23:14 13.maj 2022.

    Samo tega pogrebnika je še manjkalo na RTV.