GZS presenečena nad spremembami

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Na GZS so presenečeni nad spremembami zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju: kot pravijo, so spremembe, vnešene v zadnjem trenutku, bistvenega pomena.
Oglej si celoten članek

"Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo presenečeni, da je zakonodajalec v zadnjem trenutku brez vednosti socialnih partnerjev in njihovega sodelovanja v predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vnesel nekaj bistvenih sprememb, ki vplivajo na obveznosti delodajalcev," so sporočili z zbornice. Med temi spremembami omenjajo prepoved odpisovanja, odlaganja in plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v več obrokih.

Sicer obsojajo vsakršno izigravanje sistema plačevanja prispevkov za socialno varnost, a dodajajo, da "neplačevanje prispevkov ni pravilo, temveč bolj izjema. Konec leta 2009 je bilo v Sloveniji plačanih čez 96 odstotkov vseh prispevkov."

Zaradi krize več neplačil
Kot pravijo v GZS, narašča število vlog za odpis, delni odpis, odlog ter obročno odplačevanje prispevkov. Skrbi jih, da bo predlagana ureditev prinesla povečano število stečajev, predvsem manjših gospodarskih subjektov. "Država bo morala poskrbeti za plačilno disciplino tudi na drugih segmentih, če ne želi negativnih posledic, ki jih s tovrstnimi rešitvami lahko doseže. Vse zakonske in organizacijske spremembe bi morale biti zato zelo premišljene in usklajene med socialnimi partnerji," zaključujejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.