Slovenija
13 ogledov

GZS presenečena nad spremembami

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Na GZS so presenečeni nad spremembami zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju: kot pravijo, so spremembe, vnešene v zadnjem trenutku, bistvenega pomena.

"Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) smo presenečeni, da je zakonodajalec v zadnjem trenutku brez vednosti socialnih partnerjev in njihovega sodelovanja v predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vnesel nekaj bistvenih sprememb, ki vplivajo na obveznosti delodajalcev," so sporočili z zbornice. Med temi spremembami omenjajo prepoved odpisovanja, odlaganja in plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v več obrokih.

Sicer obsojajo vsakršno izigravanje sistema plačevanja prispevkov za socialno varnost, a dodajajo, da "neplačevanje prispevkov ni pravilo, temveč bolj izjema. Konec leta 2009 je bilo v Sloveniji plačanih čez 96 odstotkov vseh prispevkov."

Zaradi krize več neplačil
Kot pravijo v GZS, narašča število vlog za odpis, delni odpis, odlog ter obročno odplačevanje prispevkov. Skrbi jih, da bo predlagana ureditev prinesla povečano število stečajev, predvsem manjših gospodarskih subjektov. "Država bo morala poskrbeti za plačilno disciplino tudi na drugih segmentih, če ne želi negativnih posledic, ki jih s tovrstnimi rešitvami lahko doseže. Vse zakonske in organizacijske spremembe bi morale biti zato zelo premišljene in usklajene med socialnimi partnerji," zaključujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.